‘Biotech is niet voor watjes’
De biotechsector is hotter dan hij ooit was. In een rondetafelgesprek met Trends schetsen drie Vlaamse hoofdrolspelers de uitdagingen voor een van de kroonjuwelen van onze economie.
De biotechsector blies gisteren in Gent verzamelen voor het jaarlijkse congres Knowledge for Growth. Dat de belangstelling alweer massaal was, verrast niet meer. De succesvolle beursgang van Biocartis en de opmerkelijke expansie van sterkhouders als Galapagos, versterken opnieuw het beeld dat biotech het walhalla is voor de belegger, en dat er nauwelijks een vuiltje aan de lucht lijkt te zijn voor dé groeisector voor Vlaanderen. Maar zo simpel is het allemaal niet, blijkt uit een rondetafelgesprek met Rudi Mariën, de überinvesteerder in de Vlaamse biotech; Johan Cardoen, de topman van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB); en Tom Heyman, de CEO van Janssen Pharmaceutica. Die laatste was bij Janssens moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) de voorbije decennia verantwoordelijk voor licentiedeals en overnames, ook in biotech.
Biocartis, Galapagos en zovele anderen zorgen zowaar voor een lichte euforie in biotech.
TOM HEYMAN. “Met euforie moet je altijd een beetje oppassen. We kenden nog niet lang geleden zo’n euforie toen ThromboGenics de hemel in werd geprezen. Het is niet geworden wat werd gedacht.”
JOHAN CARDOEN. “De sterren staan alleszins goed. Er waren niet alleen grote acquisities in de sector, er waren vorig jaar ook wereldwijd 120 beursintroducties in biotech. Het financieringsklimaat was de voorbije jaren moeilijk, maar nu hebben wij bij het VIB vier projecten waarmee we in fundraising zijn en waarvan we hopen dat die dit jaar landen. Er zijn ook nieuwe investeringsfondsen die geld hebben opgehaald. Dat allemaal zorgt voor een positief momentum.”
HEYMAN. “Europa komt daarmee wat later dan de VS. Daar is dat al een tijdje aan de gang. Geen wonder dat Galapagos nu ook naar de Amerikaanse beurs trekt.”
RUDI MARIËN. “Je loopt wel veel risico’s in de VS. Als men je er afschiet, schiet men je er ook goed af. Op de Europese beurzen heb je dat niet. Je stijgt niet zo snel, maar je zal ook niet zo hard vallen.”
HEYMAN. “Daar beginnen trouwens ook oranje knipperlichten te gaan. Ook minder kwaliteitsvolle bedrijven proberen er een beursgang. Als daar mislukkingen van komen, krijg je het omgekeerde effect.”
CARDOEN. “De helft van de beursintroducties vorig jaar was van bedrijven met producten waarvoor de eerste klinische testen zelfs nog niet waren begonnen. Dat is behoorlijk risicovol. En toch gebeuren die introducties tegen relatief hoge waarderingen. Zoiets kan hier niet.”
Het volledige interview leest u in Trends van deze week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier