Bij meneer pastoor

In het Jourdainpark in Kraainem werd een zeventiende-eeuwse pastorie gerestaureerd en ingericht als taverne-restaurant.

Het Jourdainpark met kasteel en pastorie behoorde destijds toe aan de eigenaars van de krant La Libre Belgique. Precies twintig jaar geleden kocht de gemeente Kraainem het domein aan. De tuin, die na de aanleg van de Brusselse Ring een stuk kleiner werd, is nu een wandelpark. In het opgeknapte kasteel zijn zalen beschikbaar voor recepties en culturele evenementen ; de zeventiende-eeuwse pastorie is sinds de restauratie een horecazaak geworden.

Het luxerestaurant en de taverne worden beheerd door de kordate Jeanine Huygens. Zij nam niet alleen chef-kok Wilfried Stroobants in dienst, maar ook haar zonen Stefan en Jowan die allebei hotelschool gedaan hebben. Stefan staat in de keuken, Jowan is maître d’hôtel en sommelier (laureaat van de Jonge Wijnkelners 1995).

Wij lieten de auto achter bij de ingang van het park en wandelden tot aan d’Oude Pastorie. Het restaurant ligt aan een vijver en heeft een riant terras, waar het ‘s zomers dan ook behoorlijk druk is. Links van de inkomhal ligt de taverne die een ruim assortiment dranken biedt, alsook diverse snacks en een dagschotel. Rechts vindt men het luxe-restaurant met een beperkt aantal tafeltjes ; de inrichting is een combinatie van historische elementen met hedendaags rustiek en modern design.

De bezoeker wordt onthaald in keurig Nederlands. De spijskaart verandert vijfmaal per jaar en vermeldt naast de Nederlandse benaming van de gerechten ook de Franse, Duitse en Engelse omschrijving. In de loop der jaren wist d’Oude Pastorie een vaste cliënteel op te bouwen : in de week hoofdzakelijk internationale zakenlui, in het weekend vooral oudere mensen uit de buurt.

De wijnkaart omvat een bescheiden maar gevarieerde keuze uit Frankrijk. Bij de rode wijnen noteerden wij een Château Le Bosq, cru bourgeois, Médoc ’91 (850 fr.) en een Château Grand-Mayne, St.-Emilion grand cru classé ’85 (1800 fr.) ; bij de witte een Château Carbonnieux, Graves grand cru classé ’92 (1650 fr.) en een uitstekend bevonden Château Reynon, Vieille Vigne, Bordeaux ’94 (860 fr.).

Wij kozen de voorgestelde lunch (1200 fr.) en kregen vooraf een melkbroodje met een hapje van sprot. Het voorgerecht was een smakelijke combinatie van gebakken scampi’s en ham met witloof, appel en tomaat. Als hoofdgerecht verscheen een flink stuk zorgvuldig gegaarde zalm op een bedje van zacht gestoofde prei, met ouderwetse toefjes pomme duchesse en een ietwat glazige kreeftenroomsaus. De maaltijd werd besloten door een schuimig geklopte warme sabayon met een bol vanille-ijs.

PIETER VAN DOVEREN

d’Oude Pastorie Jeanine Huygens met haar zonen Jowan en Stefan en chef-kok Wilfried Stroobants.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content