Beurstoppers en -floppers. Het Odyssee-jaar
De kater na het feestgedruis.
Het gevoel bij de meeste aandelenbeleggers anno ’94, is sterk vergelijkbaar met dat van Odysseus. Heel poëtisch beschrijft Homerus de zwerftocht van deze Griekse mytologische figuur (de “Odyssee”) tussen de zeeëngten Scylla en Charybdis. Woede, wanhoop en dan berusting.
Doelloos ronddolen, dat deden de beurskoersen het afgelopen jaar. Met de stijgende rente in de rol van Scylla en de verbeterende bedrijfsresultaten in de rol van Charybdis. Pool en anti-pool, die mekaar bijna perfekt hebben geneutralizeerd. Evenwichtskunst op “prima ballerina”-niveau.
Voorspelbaar.
Na het ronduit schitterend beursjaar ’93 is zo’n “nul-jaar” niet verwonderlijk. Praat na de feiten natuurlijk. Bij het begin van 1994 werden allerlei uitermate rooskleurige scenario’s voorgespiegeld.
Vergeleken met hun obligatiekollega’s mogen de aandelenbeleggers overigens niet klagen. Een “crash-jaar” werd het daar, geen “nul-jaar”. De BEL 20-index stond midden december 5,34 % lager ten opzichte van de slotkoers ’93.
Uitschieters uit de rand.
Zelfs een matig tot slecht beursjaar omvat spectaculair positieve uitschieters. Het overgrote deel van de namen uit de top-10 zijn echter “randgevallen”. Leden van de pariaklub van de Brusselse beursvloer. Beursschelp geweest of nog zijnde.
Drie CATS-waarden toch in de beste tien. Al waren ook Clabecq en Electrorail eind ’93 in de marginaliteit vervallen. De rook van het faillissementenvuur was bespeurbaar. Een iets kwiekere beurskommissie had deze aandelen toen van de termijnmarkt geschrapt.
Spector is een terechte nieuwkomer op CATS. Een verrijking, getuige ook de bijna 40 % stijging in ’94. Aurex, Her-Fic, SCF en Egecim zijn beursschelpen met een al dan niet duistere toekomst. Marginaal in elk geval. D’Ieteren zag het charme-offensief (o.a. aandelensplit in 50) richting partikuliere belegger (tè) rijkelijk beloond.
De absolute uitschieter van ’94 is eigenlijk Verelst (+ 565,34 %). Deze bouwonderneming nam in de loop van vorig jaar de beursschelp Amercoeur over. Beide aktiviteiten hebben echter niets meer met elkaar te maken, de koersontwikkelingen al evenmin.
Revival.
Staal- en plantagewaarden eisten eerherstel op in ’94. Terwijl de markt terugviel, boekten deze aandelen een flinke vooruitgang. Als we de lijst uitbreiden tot alle aandelen met een klim boven 20 %, wordt één en ander duidelijk. Nord-Sumatra (+ 30,71 %), Cockerill (+ 30,51 %), Socfin (+ 26,66 %) en Sipef (+ 23,58 %). Ter Beke (+ 23,06 %) en UCO (+21,34 %) vervolledigen de 20 %-stijgers-tabel.
Na Clabecq, Electrorail, Spector en Cockerill wordt de 5de plaats bij de CATS-waarden ingenomen door Tessenderlo Chemie (+ 15,42 %). Kort daarop volgen Colruyt (+ 15,28 %) en Barco (+ 11,52 %).
Diepzeeduiken.
Voor de aandeelhouders van Comuélé was ’94 een biezonder triest jaar. In één jaar werd elke geïnvesteerde frank herleid tot een halve. Deze vastgoedholding schrapte eerst het dividend en kreeg later kredietproblemen. Twee feiten die voor een lawine van laatkoersen zorgden.
Portefeuillemaatschappij Définance bezitter van een belangrijk pakket Comuélé deelde in de klappen. Voor het overige bleven de resultaten bijna permanent zwaar onder de verwachtingen (roodgekleurd cijfermateriaal). Extra kruit onder de fikse koersdaling.
Rentebubbels.
Banken, verzekeraars en vastgoedmaatschappijen. De fonkelende koerssterren van ’92 en ’93 vervielen in ’94 tot prestaties ver beneden het gemiddelde. “Onze Scylla” de stijgende rente was de grote boosdoener. Slechts bankaandeel BBL (- 1,12 %) presteerde beter dan het marktgemiddelde.
Voor de andere rentegevoelige aandelen was de schade groot tot zeer groot. Comuélé, Credicom en Indosuez Bank vinden we reeds terug in de dalers top-10. Maar ook voor Immobel(- 23,64 %), NMKN (- 17,12 %), Royale Belge (- 16,72 %), Kredietbank(- 16,35 %) en Electrabel ( – 15,92 %) is het verlies pijnlijk groot.
Generale Maatschappij (2de) en Deceuninck (4de) vervolledigen naast het reeds vermelde Immobel (1ste), NMKN (3de) en Royale Belge (5de) de floppers top-5 van de Belgische CATS-markt in 1994.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier