BETERE WETTEN EN MEER CONTROLE NODIG

An Goovaerts An Goovaerts is redacteur bij Trends

SP. A-volksvertegenwoordiger Hans Bonte wil het ‘immorele Citibank’ uit de markt bannen. De Belgische afdeling van het Amerikaanse conglomeraat verleent volgens de Vilvoordse OCMW-voorzitter consumentenkredieten aan mensen die er de financiële draagkracht niet voor hebben. Sterker nog, ze zou die mensen speciaal viseren.

Enkele maanden daarvoor: de minister van Werk, Peter Vanvelthoven, ook SP.A, lanceert het project ‘internet voor iedereen’ om mensen die het niet zo breed hebben toch op de digitale weg te helpen. Vanvelthoven trok zelf twee financiële instellingen aan om kandidaat-kopers aan een krediet te helpen. Eén van hen is, jawel, Citibank. Gevraagd naar een reactie, antwoordt Vanvelthoven geen klachten te hebben over de werkwijze van de bank.

En ondertussen: Dexia Bank maakt bekend dat de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens, ook SP.A, het bestuurszitje van de voormalige Gentse burgemeester Frank Beke inneemt. Dexia zit niet alleen op de beklaagdenbank in het Lernout & Hauspieschandaal, het moet in Nederland nog steeds regelingen treffen met klanten aan wie ze (te) risicovolle producten verkocht.

Het beschermen van de consument tegen de sterke marktkracht van banken is een prioriteit voor de SP.A en haar minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche. En terecht: financiële instellingen zijn geen doetjes. Om hun verkoopstechnieken de baas te blijven, moet een klant sterk in zijn schoenen staan. Enkel een genie kan simpelweg tarieven vergelijken tussen de banken en de beste koop eruit halen.

Maar de aanval op Citibank is goedkoop. Volgens de Nationale Bank van België zijn probleemkredieten niet zozeer een gegeven van de banken maar wel van warenhuizen, postorderbedrijven en winkelketens. Het echte probleem van schuldenlasten stijgt in de markt van de kredietopeningen bij deze spelers. De drempels zijn laag en de rentes zijn hoog en niet aangepast aan het risicoprofiel van de kredietnemer. En dan zwijgen we nog over de praktijken van de kleinere zelfstandige kredietmakelaars die met smeuïge krantenadvertenties klanten lokken.

Het is tijd voor de overheid om in eigen boezem te kijken. Volgens de Oeso houdt de Belgische overheidsreglementering marktimperfecties in de financiële wereld in stand. Wil de overheid transparantere en aantrekkelijkere vergoedingen op spaarboekjes, dat ze dan begint met het afschaffen van het fiscale voordeel op de spaarboekjes, aldus de Oeso. Het fiscale voordeel subsidieert meer de banken dan ze voordeel geeft aan de klanten. Wil de overheid meer producten die aansluiten bij het risicoprofiel én de behoeften van de klant, dan moet ze haar starre wetgeving versoepelen en innovatieve producten op de markt toelaten.

Hans Bonte zegt eigenlijk hetzelfde als de Oeso. Ondanks bijna twintig jaar ononderbroken overheidsbeleid met socialisten, faalt de wetgeving. Bonte wil meer en strengere regels. België heeft die niet nodig: wel betere regels en meer controle in de praktijk, gedurende het hele jaar en niet alleen bij nakende verkiezingen.

An Goovaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content