Beter gemotiveerd personeel en een nieuwe aandeelhoudersstructuur
Wim Vos maakt van de nood een deugd. Groeien zit er even niet in, dus probeert de pechverhelper gewoon efficiënter te worden.
Precies één jaar geleden had Wim Vos, gedelegeerd bestuurder van VAB, het aangekondigd: de pechverhelper en verlener van reisbijstand zou niet groter maar beter worden. En jawel, de eerste resultaten zijn er. Het zijn vooral de marktomstandigheden (weinig economische groei in het algemeen) die de nieuwe gedelegeerd bestuurder in die richting geduwd hebben.
“We werken vandaag véél kostenbewuster dan een jaar geleden,” zegt hij. “Het heeft vooral met flexibiliteit te maken. Onze software bewijst nu volop zijn nut. Gezien de grote diversiteit in ons klantenbestand, zijn we genoodzaakt om voor een radicale bediening à la carte te zorgen. Vroeger kwam daar veel kunst- en vliegwerk bij kijken, nu staat alles in het teken van de efficiëntie.”
Vos was in 1991 bij VAB begonnen en klom er steeds hoger op in de hiërarchie. Op die manier ken je als gedelegeerd bestuurder natuurlijk het bedrijf van binnen uit, maar de kans op routine is ook groter. “Nadat de aangekondigde fusie met Touring definitief werd afgeblazen, waren we helemaal op onszelf aangewezen en wisten we dat we niet meteen op groei konden rekenen. Maar dat kun je ook als een kans zien,” pareert Vos. “Ik heb het afgelopen jaar een prioriteit gemaakt van het dynamiseren en motiveren van de hele bedrijfsorganisatie. De medewerkers moeten maar oordelen of ik daarin geslaagd ben. Als het personeelsverloop een maatstaf zou zijn, dan zit het goed: ze blijven VAB uitermate trouw.”
Beter gemotiveerd personeel onder hem en een nieuwe aandeelhoudersstructuur boven hem, het gebeurde allemaal in 2003. De nieuwe eigenaars ( KBC Verzekeringen groeide door van 30 % naar 65 % na de overname van de 35 % van Gevaert) mochten dan al verdacht veel lijken op de oude, toch twijfelt Vos niet aan het belang van die operatie. “Dankzij de meerderheid van KBC Verzekeringen zal er nieuwe groei komen. Misschien kan hun klantenportefeuille voor een groot deel samenvallen met de onze.”
Aandacht voor het personeel is voor Vos een gevoelig punt. “VAB is een organisatie met een open communicatiecultuur,” zegt hij. “Ik ben tot 80 % van mijn tijd bezig met people management. Ik wil nooit een ex-cathedramanager zijn. Ik ben constant bezig met de vraag of ik anderen wel voldoende hun ding laat doen. Soms laat ik me nog te veel in met zaken van anderen. Ik moet mezelf op dat vlak wel eens intomen.”
Tot slot: hoe ervaarde de VAB-topman de regering Verhofstadt II? Een onderzoek van het Verbond van Belgische Ondernemingen leerde zopas dat het vertrouwen van veel bedrijfsleiders in het economische beleid van Paars naar een historisch dieptepunt is gezakt. “Vooral de onzekerheid knaagt,” zegt Vos instemmend. “Doen ze het nu of doen ze het niet? Denk maar aan de fiscaliteit. VAB is in een juridisch dispuut gewikkeld met de BTW-administratie en dat sleept al jaren aan. Zo’n vacuüm werkt verlammend voor een bedrijf. Wij zijn allicht lang niet de enigen die dat ervaren.”
Karel Cambien
“Dankzij de meerderheid van KBC Verzekeringen zal er opnieuw groei komen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier