Bestaan er goede alternatieven voor Google?
Zoekrobot Google krijgt er steeds meer rivalen bij. Maar zijn die ook intelligenter?
Reacties: e-trends@trends.be
In de nog korte geschiedenis van het internet leek elke zoekmachine die zich opwierp als dé kampioen van de markt steeds onuitroeibaar, tot ze op een mooie dag door een concurrent voorgoed naar de zijlijn werd verwezen. Komt er een nieuwe opvolger aan voor Lycos, Altavista en Google? Bestaat er wel een alternatief? We speurden het net af en legden ons oor te luisteren, op zoek naar ernstige troonpretendenten. We hebben er uiteindelijk drie gevonden: Eurekster, Alltheweb en Dogpile.
Eurekster, dat in januari gelanceerd werd, wordt intelligenter bij elk gebruik. De antwoorden worden gerangschikt volgens de interessegebieden waarvan de gebruiker en zijn vrienden blijk hebben gegeven. Het systeem onthoudt de voorgaande opzoekingen en de sites die de gebruiker konden interesseren.
Alltheweb staat in rechtstreekse concurrentie met Google. De zoekmachine werd in Noorwegen ontwikkeld en vertoont een soortgelijke soberheid. Tegenwoordig wordt ze gecontroleerd door Yahoo!.
Het derde systeem heet Dogpile. Hier hebben we eerder te maken met een metazoeker, die dus zoekopdrachten doorstuurt naar verschillende robots, waaronder Google, om de resultaten vervolgens op zijn manier weer te geven. Dogpile sleepte in 2003 een prijs in de wacht bij Search Engine Watch, een site die gespecialiseerd is in nieuws over en tests van opzoeksystemen.
De ‘ego search’-test
Om die drie systemen uit te testen, hebben we ze twee vragen gesteld. In de eerste plaats een ego search, een spelletje dat erin bestaat uw eigen naam in te tikken en te zien wat er tevoorschijn komt. Als het over een doordeweekse naam gaat, is het resultaat niet significant, maar zoveel Robert van Apeldoorn’s zijn er niet in omloop. De zoektocht zou een of ander artikel moeten opleveren dat gepubliceerd werd op de website van Trends.
Google vindt 186 resultaten, tegenover 31 voor Eurekster, 25 voor All-theweb en 45 voor Dogpile. Google komt meteen terecht op de site van het magazine en op mijn gegevens en gaat dan verder met uittreksels van artikels die her en der gepubliceerd werden. Eurekster legt het gewiekst aan boord en geeft in de eerste plaats een pagina uit mijn persoonlijke site weer. Daarna gaat het fout: Eurekster heeft het over een andere Robert van Apeldoorn, een Amerikaan die voor de filmindustrie transporten verzorgt. Ik leer daaruit dat mijn naamgenoot onder meer gewerkt heeft voor films als The Truman Show en G.I. Jane en voor televisiefeuilletons als The Fugitive. Bij Eurekster moet ik doorbladeren naar pagina twee om een referentie naar de site van dit magazine te vinden.
Alltheweb doet het iets beter en geeft de pagina’s van mijn persoonlijke site weer, evenals die van de site van het magazine, om dan eveneens af te zwenken naar het oeuvre van mijn naamgenoot uit de filmwereld. Dog-pile biedt het voordeel dat het tegelijk resultaten en een reeks thema’s weergeeft en dat het daarbij vrij betrouwbaar blijkt: er wordt onder meer verwezen naar Trends en naar stemherkenning (het onderwerp van een reeks gepubliceerde artikels). Resultaat: Google wint, gevolgd door Dogpile. Overigens: de zoekmachines worden regelmatig geactualiseerd zodat de resultaten van vandaag misschien niet die van morgen zijn.
Google op het verkeerde been
De tweede zoekopdracht die we ingaven, was outsourcing India. Zouden we makkelijk informatie kunnen vinden over dat onderwerp, dat tegenwoordig erg in de belangstelling staat?
Google levert in eerste instantie adressen op van Indiase ondernemingen, een verwijzing naar de site van GoodnewsIndia met een artikel van Peter Drucker over het onderwerp en eentje naar een ander artikel op ZDNet. Eurekster schuift eerst drie gesponsorde sites naar voor en gaat dan verder met ‘neutrale’ links, zoals een site die gewoon ‘Outsourcing India’ heet. Dan volgt een excerpt van een studie van Booz Allen Hamilton en een grappig artikel waarin uit de doeken gedaan wordt dat zelfs de fondseninzameling voor de presidentiële campagne van Bush deels werd uitbesteed aan een Indiaas callcenter.
De resultaten die Alltheweb tevoorschijn tovert, liggen erg dicht bij die van Eurekster. De voorstellingswijze en de submenu’s van Dogpile zijn dan weer erg praktisch en laten toe snel te switchen naar sites die handelen over telemarketing of softwareontwikkeling.
Dit kleine overzicht leert ons dat Google nog altijd een lichte voorsprong behoudt, maar dat de kleine nieuwkomers zoals Eurekster zeker geen klunzen zijn. Die laatste site levert al na enkele weken gebruik uitstekende resultaten op.
Robert Van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier