Bernardin

Ongecompliceerde keuken in Antwerpen, waar elke donderdagavond de barbecue aan gaat.

De Antwerpse horeca heeft zwaar te lijden onder de huidige verkeerssituatie: door de werken aan de ring en de belangrijke verkeersaders is de binnenstad gedeeltelijk gebarricadeerd. Dagjestoeristen blijven weg en zij die het kunnen, mijden het centrum. De shake out van het overaanbod aan eethuizen voor te weinig kapitaalkrachtige hongerigen is begonnen: stille getuigen zijn de bosjes gesloten eethuizen in het Pieter Pot-kwartier en op en rond de Grote Markt.

Een restaurateur die de schouders niet laat hangen en ook in slechte tijden blijft ondernemen, is Bernard Lescrinier, eigenaar en chef-kok van Bernardin. Dit hedendaagse restaurant kwam op de plaats van de vroegere Hungry Henrietta en ligt aan de voet van de Sint-Jacobskerk. Bernardin heeft een ruime, open eetzaal met zichtbare keuken. De inrichting is prettig en hedendaags, wordt bij elkaar gehouden door een industriële vloer van gepolijst beton en baadt in een zee van licht. Het achterhuis kijkt uit op een ommuurde binnenplaats. Op de kiezels wacht teakhouten tuinmeubilair. Bij mooi weer is het in deze met klimop en blauwe regen begroeide stadstuin prettig toeven.

De binnenplaats biedt uitzicht op de keuken en om optimaal van de zomer te genieten, organiseert Bernard Lescrinier elke donderdagavond tot eind augustus een barbecue. Dan krijgen de liefhebbers een afzonderlijke spijskaart gepresenteerd met bereidingen als: gegrilde kreeft met kruidenboter en een frisse, krokante kruidensla (26,40 euro), gegrilde côte à l’os met sla en bearnaise (22,20 euro) of in muscat de Rivesalt gemarineerde varkenshaas met chutney van peren (19,20 euro).

Naast de barbecuekaart is er de gangbare zomerkaart, met specialiteiten als: gebakken langoustine in papillotte van Gran Sasso (22,70 euro) of gebraiseerde kalfszwezeriken op een fondant van aardappelen (24,60 euro). Lescrinier was vier jaar sous-chef in het Antwerpse restaurant Margaux en ging voorheen in de leer in De Karmeliet in Brugge en Gavroche in Londen. Hij zet zich in voor ongecompliceerde gerechten en bereidt zo veel mogelijk zelf (brood, koekjes, ijsroom enzovoort). Zijn vrouw Stephanie De Schrijver zorgt voor de ontvangst, volgde een opleiding toerisme en ging aan de slag in het Londense Four Seasons Hotel. Wij kozen voor: ganzenlever op drie wijzen (terrine met vruchtenconfituur, fondant gebakken met appelstaafjes en verwerkt als crème brûlée – 17,60 euro) en fondant van grijze garnalen met spinazie in krokant brickdeeg (10,20 euro). Hoofdgerecht was gegrilde côte à l’os van Ierse origine, met smakelijk maar weinig mals vlees, in huis gebakken frieten, luchtig geklopte bearnaise en kruidensalade (22,20 euro). In het glas kwam een Yalumba Shiraz Y-series, als Australische wijn met aroma’s van gestoofde pruimen, bessen, anijs, peper en eik (24,80 euro). Om af te sluiten was er in huis gedraaid vanille-ijs met chocoladesaus (6 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content