BENELUX-BEDRIJF

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Drie specialisatiegebieden.

De Fortex Groep start met een totale groepsomzet van 2,3 miljard frank en telt 1200 werknemers. De nieuwe structuur staat voor een jaarlijkse productie van 40 miljoen kilogram was en bedient 1650 klanten, waaronder in de medische sector zo’n 50.000 bedden.

Het hoofdkwartier in Eindhoven huist in een modern kantoorgebouw dat, behalve de enkele foto’s in de inkomhal, in niets refereert aan dampende lakens of draaiende wasserijtrommels. Hier worden de directiegebonden activiteiten op groepsniveau rond chief executive officer (CEO) Rob van den Akker en financieel directeur Frits van Nuland bijeengebracht. Maar de Fortex-structuur blijft een federatie van twee Benelux-kernen met twee operationele directies rond Chris van den Akker in Nederland en Ignace van Wonterghem voor de Belgische vestigingen.

Fortex-Nederland:

Onder de noemer Rentex sloegen in Nederland enkele familiale wasserij- en linnenverhuurfirma’s een twintigtal jaren geleden al de handen in elkaar voor hun basisaankopen en gezamenlijke marketingacties. Sommigen begonnen onderling te fuseren en concurrerende krachtenbundelingen over te nemen. Daaruit ontstond vorig jaar Rentex-Fortex: vier familiale groepen, met in totaal tien industriële wasserijen en dienstverlenenende vestigingen in Limburg en Brabant. Ze schoven van onder de Rentex-paraplu (waaronder nog steeds een tiental bedrijven samenwerken) dichter naar elkaar toe: de fusie tussen Rentex en Fortex vormt de Nederlandse tak van de Fortex Groep. Met 1,4 miljard frank omzet en 650 werknemers behoort Rentex-Fortex tot de topdrie van de wasserijbranche in Nederland. Rob van den Akker verwacht dat nog meer bedrijven uit het Rentex-verband in de Fortex Groep opgaan.

Fortex-Nederland bestrijkt drie specialisatiedomeinen: de gezondheidszorg, goed voor circa de helft van de omzet (in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, psychiatrische instellingen en verzorgingstehuizen); de industrie (dienstverlening aan bedrijven in de vleesverwerking, de metaalbewerking en zo meer) en de horeca en vakantieparken – elk ongeveer voor een kwart van de omzet. Rentex-Fortex bezit ook een sterelisatie-unit voor ziekenhuisinstrumenten en operatiekamertextiel.

Fortex België:

De Belgische tak is actief in dezelfde domeinen. Fortex-België bestaat uit een eerste kern rond Derere Industries van de broers Paul en Geert Derere en hun vijf productiebedrijven in Oedelem, Erembodegem en het Waalse Fleurus. Ze zijn gespecialiseerd in linnenverhuur aan de industrie en de ziekenhuissector (600 miljoen frank omzet en 350 werknemers). De tweede kern wordt gevormd rond dienstverlening aan de hotel- en restaurantsector door de Wasserijen Theo Deckers in Antwerpen en Defever Robert in Bredene van de broers Dirk en Peter Lams. Die horeca-activiteit tekent voor 250 miljoen frank en heeft 168 werknemers.

Derere is sedert midden de jaren ’70 geëvolueerd van een ambachtelijke wasserij naar een industriële groep in de jaren ’80, toen de omzet in enkele jaren verdubbelde via acquisities en automatisatie. In de jaren ’90 was Derere met zijn concept van ‘ plant-rationalisatie’ – het groeperen van activiteiten volgens specialisatie, dienstverlening en logistiek – een spoortrekker in de sector.

Ook Deckers-Defever, het Belgische nummer één, is een trendsetter in gespecialiseerde dienstverlening aan de horeca. De gebroeders Lams waren bezig een groep te vormen toen IK bij hen aanklopte (zij bezitten ook Wasserij der Vlaanderen in Gent en Wasserij-Droogkuis T.D. Service in Brussel, die buiten de Fortex Groep blijven).

Erik Bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content