Belgische juwelen, made in Monaco
Zonovergoten avenues, met palmbomen omzoomde promenades, luxueuze stulpjes, het beruchte casino van Monte Carlo: voor mondaine en op luxe gestelde zielen is Monaco het paradijs op aarde.
Daniëlle Devreese grinnikt even als de clichés over haar tweede thuis ter sprake komen. “Monaco ís voor een groot deel die glamour en glitter, dat kan je niet ontkennen. Maar wat veel mensen niet zien, is dat er hier ook heel hard gewerkt wordt. Soms heb ik inderdaad de indruk dat ik rondloop op de set van The Bold And The Beautiful, maar dat is ook maar een façade. Je krijgt hier echt niets in de schoot geworpen. Ik heb Zeades twee jaar geleden opgericht. Het heeft mijn zakenpartner en mezelf bloed, zweet en tranen gekost om de zaak uit de grond te stampen, ook al hadden we al ervaring opgedaan in een erg verwante sector. Je begrijpt: mijn beeld van Monaco wijkt nogal af van dat wat de meeste toeristen erbij associëren.”
Het beste van twee werelden
Twee jaar geleden startte Devreese samen met een Franse zakenpartner Zeades (uitgesproken Ziedes), een bedrijf dat juwelen verkoopt waarin Italiaans leder zit verwerkt. Een ongewone combinatie van fraaie luxematerialen. Vanwaar het idee om die te combineren?
“Het begon bij een idee van mijn vennoot en ex-collega Frédéric Brega. Hij wou iets doen met tafelkunst of iets met leder. Ik was toen opnieuw beginnen tekenen en zag het wel zitten om te ontwerpen. Ik had de markt goed bekeken: wie maakt het en wie niet, waarom, hebben ze een duidelijk concept? In zilver en stenen zijn er al sterke merken, merkte ik. Maar de combinatie van leder en juwelen is een onontgonnen gebied, al hebben we intussen tot onze scha en schande ook ontdekt waarom ( lacht): het is technisch niet evident om ze te combineren. Juwelenmaker en lederverwerker zijn twee totaal verschillende beroepen. Het is enorm moeilijk geweest om die twee samen te brengen. Sommige mensen hebben het nog steeds moeilijk met de combinatie, anderen vinden het net leuk omdat het zo uniek is. Leder is uiteraard een nobel materiaal. Het komt heel veel terug in het modebeeld, ook in de kleding. Maar er is niemand die zich specialiseert in de combinatie van leder en juwelen. Frédéric en ik werkten allebei al eerder voor een Belgisch bedrijf voor fantasiejuwelen dat zich toelegde op de luchtvaartsector. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ik hier één jaar zou blijven, maar het zijn er intussen al acht geworden.”
Leder met een kleurtje
Zeades gebruikt als grondstof voor zijn juwelen zilver met een rodiumlaag, maar ook staal, omdat daar heel fijn mee kan worden afgewerkt.
“We werken ook met kristallen, iets wat je veel ziet in het modebeeld. Geen diamant, want dan wordt het te duur. Onze prijzen zitten tussen 40 en 200 euro. Ergens tussen Cartier en de bijouterie voor het grote publiek, dat is de niche waarin we ons positioneren.”
Het combineren van juwelen en leder heeft zo zijn voordelen. Creatief biedt het meer mogelijkheden. “Een van de redenen waarom we voor leder kozen, is dat we kunnen spelen met kleur. Met goud en zilver kan je niet variëren. We hebben de basiskleuren zwart, naturel en wit, maar daarnaast ook meer modegevoelige kleuren als roze, lichtblauw en oranje. Alleen al daardoor maken we het verschil met andere juwelen. We zitten voor een deel ook in een schemerzone tussen de juwelensector en die van de modeaccessoires.”
Zonder tierlantijntjes
Daniëlle Devreese is niet alleen zaakvoerder van Zeades, ze ontwerpt ook zelf een deel van de juwelencollectie. Vroeger hield ze zich uitsluitend met verkoop bezig.
“Het is voor mij een beetje terugkeren naar mijn roots. Ik heb wel nooit juwelenontwerp gevolgd, maar door mijn opleiding interieurarchitectuur aan de Gentse academie ken ik wel iets van vormgeving. En ik ken intussen ook de markt redelijk goed. We hebben eveneens drie freelance ontwerpers die voor ons werken. We waken erover dat er een herkenbare lijn in de collectie zit. In onze juwelen zit duidelijk een zuivere, geometrische lijn, in tegenstelling tot veel andere juwelen, die het van krullen en tierlantijntjes moeten hebben. Wij houden het strak en eenvoudig. Het juweel moet uiteraard mooi zijn, maar het mag geen blikvanger zijn. Het grootste deel van de collectie is voor vrouwen, maar we hebben ook een mannenlijn met manchetknopen. Die doet het trouwens heel goed. Zo goed dat we nu aan een unisekscollectie werken. Daar ligt een interessante markt. We brengen tweemaal per jaar een nieuwe collectie (voorjaar/zomer en najaar/winter). En dan nog vragen mensen voortdurend wanneer de volgende collectie verschijnt.”
Gentse klei versus Franse zon
Devreese woont en werkt als geboren en getogen Gentse al acht jaar in Monaco. Ze is nog steeds verknocht aan haar thuisstad, ondanks het oogstrelende, veelal in overvloedige zon badende decor waarin ze zich nu meestal ophoudt.
“Mijn roots zitten diep in de Gentse klei verankerd en dat voel ik ook. Het doet deugd om er af en toe terug te keren. Mijn familie woont er, het is een prachtige stad, maar voor Zeades is Monaco een ideale thuishaven. We profiteren van het mondaine imago dat Monaco wereldwijd geniet. De vermelding ‘Made in Monaco’ geeft onze producten nog net dat extra beetje uitstraling. In dat opzicht kunnen we hier niet beter zitten. Zeades is een Griekse naam die we kozen omdat het een mysterieuze, mediterrane klank heeft. Maar we zitten hier ook voor een andere reden heel goed: we verwerken juwelen met echt Italiaans leder erin. Voor onberispelijke lederkwaliteit moet je gewoon in Italië zijn. Ook daarvoor is deze locatie geknipt.”
Zeades, 16 Quai Jean-Charles Rey, Le Cimabue 45, MC 98000 Monte Carlo, tel. +377 97 77 78 17, www.zeades.com
Dominique Soenens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier