Belgische ex-wielrenner in Spanje verdacht van grootschalige cryptofraude: hoe oplichting herkennen?

CRYPTO Het handelsvolume ligt nog altijd veel lager dan in de gloriedagen van 2021. © Getty Images

Een 45-jarige Belg is eind juni in Spanje opgepakt op verdenking van miljoenenfraude. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van een criminele organisatie die via een piramide- of Ponzi-oplichting tussen 2015 en 2018 minstens 24 miljoen euro lichter zou hebben gemaakt via zogenaamde beleggingen in cryptomunten. Dat melden verschillende Spaanse media.

S.V. – volgens de krant Het Laatste Nieuws gaat het om een ex-wielrenner – zou via verschillende bedrijfjes met namen als Nanocoin, Nanoclub, Octacoin, Crypto888, Ormeus Coin, Green X Coin, CryptoTrain, of IQ Chain mensen gelokt hebben om te investeren in cryptomunten, en hen daarbij hoge rendementen beloofd hebben. Het geld zou geïnvesteerd worden in verschillende projecten, maar van die beweerde investeringen kwam nooit iets in huis. De slachtoffers konden hun geld nooit terugkrijgen omdat hun portefeuilles met cryptomunten geblokkeerd waren. Ze kregen weliswaar een virtuele bankkaart waarmee ze zogezegd aan hun geld konden, maar die bleek nooit of slechts uitzonderlijk te werken.

Onderzoek wees uit dat het geld via een complex netwerk van rekeningen in Noorwegen, Singapore en Hongkong werd weggemaakt, en een groot deel terechtkwam op de rekeningen van een Noorse advocaat. S. V. zou zelf zo’n 10 miljoen euro hebben opgehaald, en zou dat geld voornamelijk gebruikt hebben om onroerende goederen aan te kopen in Spanje. In België is er volgens de verschillende media sprake van 58 klachten.

V. werd op 30 juni opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat door ons land was uitgevaardigd, maar bij welk parket het onderzoek precies zit, is minder duidelijk.

Cryptofraude herkennen

Crypto, met bitcoin als ’s werelds meest waardevolle digitale munt, beleefde dit voorjaar een nieuwe herrijzenis. Samen met die hausse neemt ook het aantal belangstellenden en ook het aantal meldingen van fraude toe. Trends vroeg enkele maanden geleden nog aan Gwen Busseniers van Cryptoschool.be hoe je oplichting kunt herkennen. Lees hier haar vijf gouden tips:

Lees ook een opinie van Jef Poortmans over crypto en criminaliteit:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content