Belgisch water in Vietnam

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Met een project in de Vietnamese haven Hai Phong heeft het waterbehandelingsbedrijf Induss voor het eerst voet aan de grond in het buitenland. De Antwerpse onderneming diversi-fieert ook naar de behandeling van afvalwater en het hergebruik van water.

” We nemen een participatie van 50 procent in Infra Induss”, kondigt CEO Ellen Theeuwes aan. Die maatschappij baat in de Vietnamese haven van Hai Phong het netwerk voor ruw en behandeld water, en een centrale industriële afvalwaterzuivering uit. Volgens het jaarverslag van Induss, waarin de plannen staan aangekondigd, gaat het om een project van 3 miljoen dollar.

Induss, een dochter van water-link, belandde in het Aziatische land in het spoor van Rent-A-Port. Dat bedrijf uit de Ackermans & van Haaren-groep, geleid door ex-DEME-toplui Marc Stordiau en Marcel Van Bouwel, ontwikkelt de haven van Hai Phong en de bijbehorende industriële zone Dinh Vu. Rent-A-Port heeft de meerderheid in Infra Asia Investments, dat de andere aandelen in Infra Induss in handen heeft.

Hai Phong is een haven in volle ontwikkeling, die wordt uitgebaggerd om ook grote zeeschepen te kunnen ontvangen. Het industriepark Dinh Vu Industrial Zone (DVIZ) is 500 hectare groot, maar breidt de komende jaren uit naar meer dan 2000 hectare. Er zijn ruim veertig bedrijven actief, uit sectoren als petrochemie, automobiel, logistiek, engineering, bouw, staal en dierenvoeding. De vooral Duitse en Japanse investeerders, genre Bridgestone en Knauf, beschouwen het land als een alternatief voor China.

De basisinvestering voor de komende jaren bedraagt 20 miljoen dollar, waarvoor Theeuwes rekent op lokale externe financiering. Daarmee zullen het netwerk en de behandelingsinstallaties voor afvalwater worden aangelegd. In eerste instantie zal Induss er ruw en behandeld water leveren, en centraal het afvalwater behandelen. Ook bekijkt het met de aanwezige bedrijven wat de mogelijkheden zijn voor de levering van gedemineraliseerd water of stoom, al moet daar extra financiering voor worden gezocht. “Op termijn denken we ook aan hergebruik, want de beschikbaarheid van water zal met de snelgroeiende bevolking en industrie ook daar een thema worden.”

Leercurve

De stap naar Vietnam kwam er na studies en prospecties in onder andere Kazachstan en Oman. “We houden die contacten, maar we willen eerst focussen op Hai Phong. Het is een leercurve om internationaal zaken te doen, risico’s te beheren, en te werken in een ander klimaat, waar het materiaal sneller verslijt door de hitte en de vochtigheid. Eerst leren stappen, voor we beginnen te lopen.” Theeuwes maakt in elk geval de hoop waar die ze bij de start van Induss in 2010 uitsprak, om binnen vijf jaar internationaal actief te zijn.

Op termijn moet Vietnam goed zijn voor 10 tot 15 procent van de omzet, al staan de landen operationeel los van elkaar. “De markten zijn ook verschillend: hier schrijf je de investering over de hele looptijd af, daar wordt voor de aansluiting een stuk vooraf betaald.” Het project in Vietnam moet niet alleen inkomsten genereren, maar ook de diversificatie van het bedrijf versterken.

Induss haalt het leeuwendeel van zijn omzet uit de levering van proceswater aan de industrie. Met de ervaringen die het bedrijf in Azië opbouwt in de verwerking van afvalwater, wil het geloofwaardigheid creëren om ook in België naar contracten mee te dingen. Met dat doel haalde het bedrijf in ijltempo de kwaliteits- en veiligheidscertificaten ISO en VCA binnen. “Het doel blijft een dienstenleverancier te worden met een totaaloplossing voor alle waterbehoeften van onze klanten: zowel chemische behandeling on-site bij de klant, de behandeling van het afvalwater en hergebruik. Zeg maar het sluiten van de kringloop. Tegelijk kunnen we inkomsten genereren uit minder kapitaalintensieve activiteiten.”

Bij AGT (Antwerp Gas Terminal) op de Antwerpse Linkeroever werd gestart met een proefproject dat het koelwater behandelt. Bij het Gentse Alco Bio Fuel werd het eerste hergebruikproject opgestart. “Wij blijven focussen op onze roeping als ontzorger van de industrie. Kort na ons eerste project (Induss I) behandelden we behalve water ook al de stoom voor Eastman in Gent. Daarom ook dat we geen technologiebedrijf willen worden: we kiezen technologie in functie van het project.”

Diversificatie

Toch is diversifiëren makkelijker gezegd dan gedaan. De sector van het afvalwater is veel meer gefragmenteerd als die van het proceswater, met concurrenten die variëren van in een niche gespecialiseerde kmo tot grote concerns. Een eerdere poging — een samengewerking met Purazur, een bedrijf uit de DEME-groep — lukte niet bij gebrek aan referenties, en dus geloofwaardigheid, en “het momentum zat niet goed”. “Voor chemische bedrijven is het ook een gevoelig thema, door het risicomanagement. Daarom denken we eerder aan on-site-oplossingen.”

Theeuwes versterkte het team — elf mensen op de loonlijst, maar inclusief zelfstandigen en gedetacheerden van het moederbedrijf, een twintigtal — met twee ingenieurs die uit de afvalwaterbehandeling komen. “We zijn nu de markt aan het aftasten: studies, en hopelijk later projecten.” Dat moet op termijn tot een nieuw evenwicht leiden. Hergebruik en afvalwater zijn nu goed voor minder dan 2 procent van de omzet. Dat moet over vijf jaar stijgen naar 25 procent. Al wil dat niet zeggen dat de kernactiviteit, het leveren van proceswater, zal stagneren. In april volgend jaar wordt de productiecapaciteit van Induss I met de helft vergroot, omdat er een belangrijk contract met een chemisch bedrijf werd afgesloten, terwijl er ook groei is bij de bestaande klanten. In plaats van 800 m3 per uur zal er 1200 m3 per uur worden geproduceerd. “Theoretisch kunnen we uitbreiden naar 2400 m3, maar dan moet er een gebouw bijkomen.”

Bij EOC in Evergem ten slotte wordt eind 2016 een nieuwe on-site-installatie in gebruik genomen. “Die is niet zo groot in volume, maar wel vrij complex, want ze zal drie verschillende kwaliteiten water leveren.”

Ook voor het huidige boekjaar verwacht Theeuwes mooie resultaten. “De economie trekt weer aan. Dat merken we aan de volumes. De chemiesector, een van onze grote afnemers, kwam afgelopen jaar ook positief in het nieuws. De toekomst ligt in hergebruik. Iedereen probeert zijn verbruik te verminderen. Toen wij begonnen, zorgde Induss I voor een vermindering, omdat we het gebruik centraliseerden en installaties uit de jaren zestig en zeventig vervingen door nieuwere en efficiëntere technologie. We proberen dat nog te verbeteren.”

Luc Huysmans

“Het doel blijft een dienstenleverancier te worden met een totaaloplossing voor alle waterbehoeften van onze klanten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content