Belgiës beste mosselmannen
Pieter van Doveren selecteerde 5 adressen waar ze heerlijke mosselbereidingen serveren.
Het mosselseizoen is met vertraging van start gegaan. Het Zeeuwse goud is weer een stukje duurder geworden, maar de mosselen zijn lekker als vanouds!
Voorheen werden mosselen alleen in de maanden met een r geconsumeerd. Dat had vooral te maken met het transport, dat aanvankelijk ongekoeld gebeurde en daardoor in de zomer onmogelijk was. Vandaag evenwel kan de mosselliefhebber vanaf half juli Zeeuwse mosselen proeven.
Volgend jaar eerste proefbuismosselen
Er bestaan Zeeuwse mosselen die volgens bodemcultuur worden gekweekt en mosselen die via de hangcultuur zijn grootgebracht. Dat laatste procédé is relatief nieuw in Zeeland. De mosselen groeien dan in een ruim acht meter lange sok. Doordat ze niet op de bodem liggen, hebben de mosselen ook geen last van krabbetjes, zand en gruis. Ze kunnen met andere woorden in ijltempo groeien. Mosselen uit de hangcultuur bereiken sneller het ideale gewicht en kunnen dus ook eerder worden verkocht. Iets waar de op geld beluste Zeeuwse mosselproducenten wel van houden. Vandaag is slechts 1 % van de totale mosselaanvoer afkomstig uit hangculturen, maar iedereen verwacht dat daar snel verandering in zal komen. Ook in ons land wordt trouwens begonnen met de kweek van hangcultuurmosselen.
De Zeeuwse mosselkwekers klagen intussen steen en been dat de “milieumaffia” hun branche kapotmaakt. Sinds begin april mogen de kwekers onder druk van de milieuregels geen Iers mosselzaad meer zaaien in de Oosterschelde. Volgens de vogelbescherming, de faunabescherming en de Zeeuwse Milieufederatie vormt dat mosselzaad een bedreiging voor de diversiteit van de dieren in de Oosterschelde. Het maakt de natuur eenzijdiger en het zaad zou ziekten kunnen overbrengen, aldus de milieubeweging.
En dus werkt de industrie koortsachtig aan proefbuismosselen. Om het tekort aan Zeeuws mosselzaad aan te vullen, worden er in labs larven ontwikkeld via gecontroleerde bevruchting. Met het zaad en het sperma van een paar broeddieren kunnen de onderzoekers miljoenen larven aanmaken. Verwacht wordt dat de eerste proefbuismosselen volgend jaar op het bord zullen liggen. En jawel: dankzij de proefbuismossel bestaat de kans dat we binnenkort het hele jaar door mosselen kunnen eten.
De beste adressen
Vlaanderen en Brussel tellen honderden of misschien wel duizenden tavernes, eetcafés, brasseries, bistro’s en andere restaurants waar u welkom bent voor een pan dampende mosselen. Wij selecteerden vijf eethuizen die van mosselbereidingen hun specialiteit hebben gemaakt, en waar het volk van heinde en ver naar toestroomt.
Frituur H. Stas-Dejong Grote Markt 29 3700 Tongeren tel. 012 23 24 98
Mosselliefhebbers trekken al 65 jaar op bedevaart naar Tongeren. Grootmoeder Stas begon er in 1932 mee aan de Muntstraat, kleinzoon Hubert nam de zaak over. In het weekend is het aanschuiven. Reserveren is uitgesloten.
Chez Léon Beenhouwersstraat 18 1000 Brussel tel. 02 511 14 15 www.chezleon.be
Het uit 1893 daterende moederrestaurant werd losgemaakt van de keten en vaart, onder leiding van Rudy Vanlancker, een eigen koers. Via de actie ‘Terug naar de Bron’ haalde Vanlancker de Belg terug in huis. Chez Léon verzorgt gemiddeld duizend couverts per dag en zelfs tot tweeduizend couverts op zaterdag. Meteen goed voor het drukst bezochte eethuis van ons land. Mosselen zijn hier al vele decennia specialiteit.
‘t Kriekske Kapittel 10 1500 Halle tel. 02 380 14 21
Het zijn vooral oudere mosselliefhebbers die op uitstap gaan naar ‘t Kriekske. Ouderen hebben ervaring, weten dus wat lekker is en willen waar voor hun geld. Hun aanwezigheid kan best als een gids dienen voor jonge mensen. Het cafeetje aan de rand van het Hallerbos dateert van 1936 en is intussen uitgebreid met een forse eetzaal. Centraal in het folkloristische gebeuren staat ‘patron Victor’. Niet alleen mosselgerechten maar ook wildbereidingen zijn in het seizoen specialiteit.
‘t Kantientje Lippenslaan 103 8300 Knokke-Heist tel. 050 60 54 11
Voor smakelijke mosselbereidingen, zoals mosselen met curryroom, is er ‘t Kantientje. Het volkse restaurant is geliefd bij jong en oud, onder meer ook bij heel wat topkoks. Op de borden komen traditionele, Belgische gerechten, bereid volgens de regels van de kunst. Een eersteklas adres voor mosselen, oesters, tomaat met garnalen, garnaalkroketten en lekkere zeetongen.
Oesterpark Devriendt Oude Wenduinsesteenweg 16 8370 Blankenberge tel. 050 41 10 35
Oesterpark Devriendt (beter bekend als: ‘Kreeftenput’) is een uniek schaal- en schelpdierenrestaurant in een hangar achter de jachthaven van Blankenberge. Hier schuift het publiek aan om aan lange tafels mosselen, oesters of kreeft te eten. Aan de ene kant van deze keet bevinden zich de leefbassins vol wriemelende kreeften en ander zeebanket. Aan de andere kant wordt over de volledige lengte van de muur gekookt. Eten doet u in het middengedeelte. Oesterpark Devriendt is tot in Duitsland bekend en geliefd.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier