“België onbetwist grootste producent en uitvoerder van diepvriesgroenten in Europa”

(Belga) België is met een aandeel van 27,6 pct koploper in de Europese productie van diepvriesgroenten, al neemt de concurrentie vanuit Spanje en Polen wel toe. Dat meldt Proeftuinnieuws, het vakblad voor de groente- en aardbeienteler. Het exportvolume neemt nog steeds toe, tot bijna 1,2 miljoen ton.

Na België zijn Spanje (490.000 ton) en Polen (435.000 ton) de belangrijkste producenten, net als Frankrijk (430.000 ton). Na een knik in 2008, steeg de productie in 2011 in ons land met 16 procent tot 885.100 ton, terwijl die stijging in Europa maar 10 pct bedroeg. Alleen Spanje steeg meer (20 pct). Het Belgische exportoverschot was in 2011 het op twee na hoogste (738.000 ton) sinds 1990 en blijft het grootste binnen Europa. Het exportvolume blijft stijgen tot 1.169.900 ton in 2011. Volgens Proeftuinnieuws is ook de import, die na twee jaar daling in 2011 met 20 pct steeg, belangrijk. Zo importeren Belgische producenten niet alleen om hun assortiment te verbreden, maar ook omwille van schaarste of omwille van de kostprijs. Aangezien de binnenlandse markt voor diepvriesgroenten heel bescheiden van omvang is (3,7 kg/persoon/jaar), is de Belgische diepvriesindustrie voor haar afzet echt aangewezen op het buitenland. Volgens Proeftuinnieuws komt daar bij dat het assortiment van de Belgische fabrikanten zeer uitgebreid is. De Belgische producenten van diepgevroren groenten zijn veelal familiebedrijven, met Ardo (Ardovries in Ardooie en Hesbayefrost in Geer) als grootste onderneming. Daarnaast zijn er nog acht andere ondernemingen die in 2011 met 2.259 werknemers groenten verwerkten afkomstig van 55.000 ha, waarvan 37.000 ha uit ons land. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content