België haalt als enige Europese land doelstelling voor windenergie niet, zegt WWF
België is het enige Europese land dat dreigt de eigen opgelegde doelstelling voor windenergie op zee tegen 2030 niet te halen. Ons land voorziet onvoldoende ruimte in de Noordzee. De bouw van extra windmolens bedreigt bovendien beschermde natuurgebieden. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe studie van klimaatorganisatie WWF.
In 2020 lanceerde de Europese Commissie een strategie om tegen 2030 in totaal 60 gigawatt aan windparken te bouwen. Sindsdien hebben de lidstaten in totaal toegezegd om zo’n 111 tot 116 gigawatt aan offshore windmolens te realiseren. Om een idee te geven van de schaal: er zijn ongeveer 100 windmolens op zee nodig voor één gigawatt.
Dat Europese landen meer windmolens hebben toegezegd dan Europa vraagt, is volgens WWF goed nieuws. Maar al die windparken op zee vragen ook de nodige ruimte, en net daar wringt het schoentje. Uit data die de organisatie analyseerde, blijkt dat van de tien Europese landen die zichzelf een doelstelling hebben opgelegd, België als enige dat doel dreigt te missen.
Elk land aan de Noordzee mag een bepaalde oppervlakte gebruiken voor economische doeleinden. Voor België gaat het om 3.454 vierkante kilometer. Ons land heeft momenteel 15,1 procent van die ruimte gereserveerd voor windparken. Tegen 2030 willen we zo’n 6 gigawatt aan windmolens bouwen in de Noordzee. Daarvoor is volgens WWF echter 24,82 procent van de beschikbare ruimte nodig.
‘Gebrek aan visie’
“Het probleem is dat het te druk wordt in ons deel van de Noordzee,” zegt WWF-onderzoeker Arnaud Van Dooren. “De federale overheid evalueert hoe die ruimte te gebruiken over twee jaar: dan loopt het huidige marien ruimtelijk plan af. Wij vragen België om meer samen te werken met de buurlanden. Want ook in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk worden volop windparken in de Noordzee gebouwd. Er ontbreekt een globale visie.”
Het wordt volgens de klimaatorganisatie dan ook een uitdaging om de Belgische doelstelling te halen zonder beschermde natuurgebieden aan te tasten. WWF adviseert daarom aan ons land om meer samen te werken met andere Noordzeelanden en in te zetten op andere vormen van hernieuwbare energie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier