‘We hebben goed gewerkt’: Belfius springt ruim over de lat van 1 miljard euro winst
Belfius boekte vorig jaar een winst van 1,12 miljard euro, vooral dankzij het gunstige renteklimaat. Dat is 20 procent meer dan in 2022. De Belgische staat mag rekenen op een brutodividend van 440 miljoen euro. “We hebben goed gewerkt”, zegt CEO Marc Raisière.
CEO Marc Raisière beklemtoont vooral de commerciële dynamiek van de bank-verzekeraar. Zoals alle banken zag Belfius vorig jaar de productie van woonkredieten met bijna een derde terugvallen, maar de bank kende meer dan 14 miljard euro aan nieuwe bedrijfskredieten toe. Dat is een toename met 8 procent. “Daardoor komt ons marktaandeel in bedrijfskredieten nu boven 20 procent uit”, stipt Raisière aan. “En dat bij stabiele risicokosten, want we hoeven geen extra kredietprovisies te nemen.”
In de activiteit ‘sparen en beleggen’ zag Belfius het uitstaande bedrag met 7 miljard aangroeien tot 187 miljard euro. Daarmee komt het doel van 200 miljard euro tegen eind 2025 binnen handbereik. Vooral termijnrekeningen, tak21-spaarverzekeringen en beleggingsfondsen waren populair bij het cliënteel. Dat de fiscaalvriendelijke staatsbon in september 3,5 miljard euro wegzoog uit de bank, blijkt nauwelijks uit de commerciële resultaten.
Gunstig renteklimaat
Dankzij het gunstige renteklimaat stegen de totale inkomsten van Belfius in 2023 met 9 procent tot 4,05 miljard euro. Financieel directeur Johan Vankelecom legt uit dat dit te danken is aan een anticipatief liquiditeitsbeheer. Belfius heeft de voorbije jaren zijn liquiditeitsbuffers versterkt. Het heeft dat niet gedaan met deposito-overschotten, maar met geld dat het op middellange termijn leende op de financiële markten. Door een groot stuk van dat geld bij de Europese Centrale Bank te parkeren profiteerde de bank van de forse opstoot van de kortetermijnrente, en van het feit dat de kortetermijnrente hoger staat dan die op lange termijn.
Dat verklaart volgens Vankelecom grotendeels de sterke resultaten van Belfius in 2023. De winst kwam uit op 1,12 miljard euro. Dat is 20 procent meer dan de 932 miljoen euro uit 2022. Tegelijk bleef Belfius investeren in IT en mensen. Er werden meer dan 200 nieuwe mensen aangeworven. “Om te blijven investeren heb je een gezonde winst nodig”, weet Vankelecom.
Ook de aandeelhouder wordt beter van de recordwinst van Belfius. De Belgische staat, die alle aandelen van Belfius bezit, kan rekenen op een brutodividend van 440 miljoen euro. Dat is een stijging met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder, toen 384 miljoen naar de staat vloeide. “Maar de pay-outratio (het deel van de winst dat uitgekeerd wordt, nvdr) is onveranderd op 40 procent gebleven”, zegt Vankelecom. Sinds de nationalisatie van Belfius in 2011 heeft de bank-verzekeraar al 2,5 miljard euro aan dividenden uitgekeerd.
Herlancering kasbon
Raisière herhaalde ook nog eens zijn pleidooi voor een vereenvoudiging van de markt van spaar- en beleggingsproducten. Hij gaat hiermee in op de kritiek van politici en consumentenorganisaties dat de klant door de bomen het bos niet meer ziet. Om meer duidelijkheid te scheppen zal Belfius zijn aanbod spaarrekeningen beperken en de kasbon herlanceren als commercieel financieel product voor geld dat op langere termijn vast gezet wordt.
“De kasbon kan voor sommige klanten terug een interessant product zijn”, zegt Raisière. “We gaan er immers vanuit dat de korte termijn rente in de tweede helft van het jaar zal dalen. Dan is het goed om een alternatief te hebben voor mensen die hun geld willen vast zetten op één, twee, drie of vijf jaar. De kasbon is een product dat zijn plaats heeft op de markt.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier