Belfius herschikt directiecomité, CFO Vankelecom verlaat de bank

Olivier Onclin wordt vice-voorzitter van het directiecomité van Belfius Bank en kan op die manier de nieuwe strategie richting 2030 vormgeven.
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius plaveit de weg voor Olivier Onclin als nieuwe CEO. Hij wordt vice-voorzitter van het directiecomité en krijgt nieuwe bevoegdheden. Het vertrek van CFO Johan Vankelecom wordt gezien als een groot verlies voor de bank.

Belfius maakte zopas een herschikking van zijn directiecomité bekend. Meest in het oog springend is de benoeming van Olivier Onclin tot vice-voorzitter van het directiecomité. Hij ruilt zijn huidige bevoegdheden (retail, private en business banking) in voor wholesale & public banking (bankieren voor grote bedrijven en publieke instellingen).

De benoeming van Onclin past in het toekomstplan van de bank om hem in april 2026 voor te dragen als nieuwe CEO. Hij kan op die manier nu al de strategie van Belfius Bank richting 2030 vorm geven. De huidige CEO Marc Raisière blijft tot april 2026 voorzitter van het directiecomité. Raisière hoopt op dat moment door de regering benoemd te worden tot voorzitter van de raad van bestuur.

De huidige taken van Onclin (private, wealth en retail banking) worden overgenomen door Dirk Gyselinck, die tot hiertoe public & corporate banking leidde. Grosso modo wisselen beide heren dus gewoon van activiteit. Gyselinck krijgt er ook de bevoegdheid over Belfius Asset Management bij.

Verschil in visie doet Vankelecom opstappen

Die afdeling viel tot hiertoe onder CFO Johan Vankelecom. Die verlaat echter op 1 november de bank. In goede verstandhouding, aldus een persbericht. ‘Een verschil in visie over de toekomstige organisatie ligt aan de basis van deze beslissing’, luidt het. Vankelecom wordt als CFO op termijn opgevolgd door Marianne Collin, de huidige chief risk officer van Belfius.

Het vertrek van Vankelecom wordt gezien als een groot verlies voor de bank. Hij loodste Belfius doorheen de moeilijke opstartjaren, toen de overheid de Belgische Dexia-activiteiten uit de noodlijdende Dexia-groep viste. Hij saneerde de balans en legde een gezonde financiële basis onder de bank. Met zijn inzicht in de financiële markten en de rente-ontwikkeling was hij ook de bewaarder van de indekkingsstrategie en de rente-inkomsten van de bank.

Uitvoerend comité

Belfius creëert vanaf 1 januari 2025 ook een nieuw uitvoerend comité naast het bestaande directiecomité. De bank werd daartoe verplicht door de markttoezichthouder FSMA. Belfius werd onlangs op de vingers getikt door de FSMA omdat de bank in 2023 kasbons had uitgegeven zonder een prospectus te publiceren. Omdat het niet de eerste inbreuk was, eiste de FSMA dat Belfius zijn directiecomié zou versterken met een nieuw lid met een solide juridische achtergrond. Zolang dat niet gebeurt, moet Belfius een uitvoerend comité hebben waarin minstens één lid met die solide juridische achtergrond zit. Dat is Ditia Ros, head of legal bij Belfius, geworden. Zij rapporteert rechtstreeks aan CEO Marc Raisière.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content