Belfius en SFPIM stappen in kapitaal van vermogensbeheerder Easyvest

Van links naar rechts: Frédéric Van der Schueren, CEO van Belfius Insurance, Matthieu Remy, CEO van Easyvest en
Koen Van Loo, CEO van SFPIM.
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius Insurance en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM) steken samen 13 miljoen euro vers kapitaal in de fintech Easyvest. Op die manier willen ze de oprichting van een multiwerkgeverspensioenfonds door Easyvest ondersteunen.

Easyvest is een Belgische portefeuillebeheerder gespecialiseerd in passief beleggen via trackers (ETF’s). De onderneming werd in 2016 opgericht door de jonge Franstalige ondernemers Matthieu Remy en Corentin Scavée. Easyvest beheert naar eigen zeggen voor meer dan 200 miljoen euro aan beleggingen voor circa 3.000 klanten. De beleggingsportefeuilles zijn gestructureerd rond indexfondsen. De fintech richtte zich oorspronkelijk vooral op individuele spaarders en beleggers, en is zich later ook gaan toeleggen op het aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

In dat kader besliste Easyvest in juli om een pensioenfonds gestoeld op passief indexbeheer op te richten voor werkgevers. Op die manier kunnen bedrijven, en vooral kmo’s, hun werknemers aanvullende pensioenplannen (de tweede pijler) aanbieden op basis van ETF’s. Dat zou op lange termijn een beter rendement moeten opleveren dan een pensioenverzekering.

20 aanwervingen gepland

Om dat project te realiseren organiseerde Easyvest een nieuwe financieringsronde. Met Belfius Insurance en SFPIM kon de Belgische fintech twee belangrijke investeerders aantrekken. Zij pompen samen 13 miljoen euro vers kapitaal in Easyvest. Dat geld zal gebruikt worden om de IT-ontwikkelingen en de commercialisering van de pensioenproducten voor werknemers te ondersteunen. Easyvest is van plan om daarvoor de komende maanden zo’n twintig mensen aan te werven. Remy en Scavée blijven meerderheidsaandeelhouders van Easyvest, en ook eerdere investeerders behouden hun participatie.

Doel: aanvullend pensioen promoten

“Het Belgische socialezekerheidssysteem is een van de grote troeven van ons land, maar het staat onder druk”, zegt Frédéric Van der Schueren, de CEO van Belfius Insurance, in een persbericht. “Vooral de gezondheidszorg en het pensioen zijn twee belangrijke maatschappelijke uitdagingen waarmee Belfius Insurance zich wil profileren. We richten ons daarbij op bedrijven die het verschil willen maken voor hun medewerkers. Dankzij de samenwerking met Easyvest zullen wij onze klanten een innovatieve benadering kunnen bieden op het vlak van werknemerspensioenen.”

“Kmo’s maken in België te weinig gebruik van het aanvullend pensioen, terwijl zij bijna 50 procent van ons economische weefsel uitmaken. Gezien de vergrijzing van de bevolking, past het promoten van de tweede pensioenpijler bij kmo’s met een innovatieve formule zoals die van Easyvest perfect binnen de missie van het Belgische staatsinvesteringsfonds, namelijk het waarborgen van de welvaart van België op lange termijn”, aldus Koen Van Loo, de CEO van SFPIM.

Matthieu Remy, de CEO en medeoprichter van Easyvest, wijst erop dat het voor bedrijven nu al mogelijk is om zich aan te sluiten bij het Easyvest-pensioenfonds en met enkele klikken pensioenplannen voor werknemers te openen. Een simulatie is mogelijk op de website van Easyvest.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content