BELEVING IN DE BROUWERIJ

Ad Van Poppel medewerker Trends

De Antwerpse brouwerij De Koninck opent een nieuw bezoekerscentrum op de hoek van de Boomgaardstraat en de Mechelsesteenweg. De bedoeling is de bezoekers een merkbeleving mee te geven.

Kwaliteit

Sinds vijf jaar is Brouwerij Duvel Moortgat de eigenaar van Brouwerij De Koninck. De Antwerpse stadsbrouwerij is bekend van onder meer het De Koninck-amberbier, het ‘Bolleke’ in de volksmond. Omdat de bottelarij bij De Koninck verouderd was, ging de kwaliteit van het bier achteruit. Nu wordt het De Koninck-bier gebotteld in Achouffe, ook een onderdeel van Duvel Moortgat. De andere bieren worden bij Duvel Moortgat in Puurs gebotteld. Het brouw-, het gist-, het lager- en het filterproces zijn in Antwerpen gebleven.

Ruimte

Door het bottelproces naar andere Duvel Moortgat-sites over te brengen, kwam er in Antwerpen ruimte vrij. Ook de stad Antwerpen is daar blij mee. Er is minder transport en dus minder verkeersdruk op de omgeving. “De vraag was: wat gaan we met die ruimte aanvangen?”, zegt Michel Moortgat, de CEO van Duvel Moortgat. “We hadden de brouwerij kunnen sluiten en alles naar Puurs kunnen overbrengen. Maar dat hebben we niet gedaan. Het is belangrijk voor de authenticiteit van het bier dat we het in Antwerpen blijven brouwen. We besloten te investeren in de merkbeleving van De Koninck.”

Bezoekerscentrum

Duvel Moortgat creëerde een uitgebreid bezoekerscentrum als nieuwe toeristische attractie voor Antwerpen. Er zijn geen geleide groepsexcursies meer, maar de bezoeker kan voor 12 euro op eigen houtje de brouwerij bezoeken. De geschiedenis van de brouwerij en het brouwproces worden in tien installaties uitgelegd. Het bezoek eindigt met een glas De Koninck of met een degustatie van de drie bieren van de brouwerij (het Bolleke, Triple d’Anvers en Wild Jo). Daarnaast is er een shop waar de bezoeker naast bier De Koninck-attributen (kledij, kapstokken, speelkaarten) kan kopen.

Ambachten

Het blijft niet bij bier alleen. Er zijn nog andere ambachten aanwezig. Kaasmeester Van Tricht uit Berchem kwam drie jaar geleden naar de brouwerij. Michel Moortgat: “Zijn kelders werden te klein en hij moest verhuizen naar een industriezone. Wij zitten anderhalve kilometer van waar hij was gevestigd.” Inmiddels is er ook een chocolatier (Jitske). Een beenhouwer (De Laet en Van Haver) en een restaurant (Bert-Jan Michielssen en Luc Dickens) openen later dit jaar. “Misschien komen er nog andere ambachten naar de brouwerij. De voorwaarde is dat er ter plaatse verwerkt of geproduceerd wordt”, zegt Moortgat.

Nieuw bier

Dit jaar lanceerde Brouwerij De Koninck Wild Jo, een wat zurig, fris bier met wilde gist die zich in de fles blijft ontwikkelen. De brouwerij positioneert het bier als een ‘stadsduif’. Op het etiket staat een duif met op de achtergrond de skyline van Antwerpen. ‘Wild’ slaat op de wilde gist, ‘Jo’ op de twee Josephs in de geschiedenis van de brouwerij (Joseph Van den Bogaert en Joseph Van Bauwel). Wild Jo is voorlopig alleen in een 200-tal cafés beschikbaar. Tegen het einde van het jaar komt het in de retail. “Honderd jaar geleden waren er nog dertig brouwerijen in Antwerpen. Wij blijven als enige stadsbrouwerij over”, zegt Moortgat. Daarnaast staan er per jaar vier testbieren op de planning.

AD VAN POPPEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content