Begrotingstekort loopt bij ongewijzigd beleid op tot 44,8 miljard euro in 2029

Alexander De Croo | Foto: Getty Images

Bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingstekort tegen 2029 op tot 44,8 miljard euro, of 6,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat staat in een rapport van het Monitoringcomité. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand spreekt van “een belangrijke waarschuwing”, maar benadrukt tegelijkertijd dat de federale overheid ‘on track’ zit met een geraamd tekort van 2,9 procent in 2024.

Het Monitoringcomité schat het begrotingstekort voor de gezamenlijke overheid in 2024 in op 4,4 procent van het bbp, iets beter dan eerdere voorspellingen van het Planbureau en de Europese Commissie. De schuldgraad gaat volgens het Monitoringcomité op 105,9 procent. Voor Entiteit I – de federale overheid en de sociale zekerheid – wordt het tekort op 2,9 procent geraamd, “perfect in lijn met de eerdere inschattingen en engagementen naar Europa”, zegt staatssecretaris Bertrand. 

Dat de gezamenlijke overheid in 2029 afstevent op een tekort van 44,8 miljard, noemt ze wel “een belangrijke waarschuwing”. Ruim 40 miljard daarvan is voor Entiteit I. “Het oplopende tekort wordt mede veroorzaakt door het oplopende tekort in de sociale zekerheid, de stijgende interestlasten en de oplopende primaire uitgaven, waaronder defensie”, zegt Bertrand daarover. 

Klare wijn

Hoe dan ook “was het al bekend dat de volgende legislatuur uitdagend wordt op het vlak van begroting”, maar het rapport “onderlijnt nogmaals dat de tijd van de cadeautjes en electorale ballonnetjes echt voorbij is”, benadrukt Bertrand nog. “Alle partijen zullen klare wijn moeten schenken over hun begrotingsplannen. Alle partijen zullen over hun schaduw moeten stappen en bereid moeten zijn om snel een krachtdadige regering op de been te brengen.”

Volgens N-VA-Kamerlid Sander Loones tonen de cijfers van het Monitoringcomité aan “dat de regering-De Croo de werkelijkheid al te rooskleurig probeert voor te stellen”. België belandt volgens hem straks “ongetwijfeld op het Europese strafbankje”.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content