BASISKAMP VOOR STARTERS
Startende ondernemers staan voor een stevige klim naar succes. In Brussel krijgen ze een nieuw basiskamp: een slaapplek met netwerkmogelijkheden.
Europese primeur
Sinds 17 augustus heeft Startup Basecamp — in San Francisco opgericht door de Belg Guillaume de Dorlodot — ook een vestiging in de Brusselse Dansaertstraat. Dat is het logische gevolg van een expansie die tot dusver enkel in de Verenigde Staten en Canada plaatsvond. Nochtans kan het Brusselse ecosysteem voor het oprichten, coachen en begeleiden van ondernemingen niet dezelfde referenties voorleggen als dat van Londen of Parijs. Dorian de Broqueville, een Belg en ooit zelf huurder in een van de twee Basecamps in San Francisco, wordt de drijvende kracht in Brussel. “Ons logiesaanbod voor jonge ondernemers houdt het midden tussen een studentenkot en een jeugdherberg”, legt hij uit.
Logies & netwerking
Het Brusselse Basecamp mikt op entrepreneurs die een bedrijf uit de grond stampen, studenten of stagiairs met soortgelijke plannen en alle andere spelers uit de start-upwereld. Het is verblijfsaccommodatie met de nadruk op toegang tot het internet en alle nodige apparatuur. “We weten welke cruciale rol netwerking en ontmoetingen kunnen spelen als je broedt op een concept of een businessplan uitwerkt”, licht De Broqueville toe. De kamers zijn bewust klein en functioneel gehouden, om de huurders te stimuleren hun kamer te verlaten en elkaar te ontmoeten in de gemeenschappelijke keuken en lounges. Een Basecamp is dus geen hotel.
Survival kit
“Bij ons vind je meer dan gewoon logies”, beklemtoont De Broqueville. “Ons aanbod omvat ook diensten voor start-ups.” Het Basecamp biedt kortingen op beurzen en events, organiseert via streaming pitchnachten met coaches in San Francisco en stelt zijn lokalen ter beschikking voorevenementen. “Start-upecosystemen functioneren goed, maar dikwijls vrij los van elkaar. Vandaar dat wij proberen bruggen te slaan tussen bijvoorbeeld de Amerikaanse en Europese ecosystemen.”
Aparte vastgoedniche
Nog een troef van de formule zijn de flexibele huurperiodes. Je kunt een kamer huren voor om het even welke periode, met een minimum van één dag. Deze uiterst flexibele aanpak is de logische toepassing van het concept: tegen lage prijzen en zonder enige verplichting in looptijd een slaap- en werkplek aanbieden. Op de krappe en verzadigde vastgoedmarkt van onze hoofdstad onderscheidt deze aanpak zich van de alternatieven voor andere ondernemers die tijdelijk in de stad zijn, zoals (apart)hotels of huurflats. De meest rechtstreekse concurrenten van het concept zijn Airbnb en consorten.
Publiek
Basecamp mag dan al op een jong publiek mikken, van een leeftijdsgrens is geen sprake. Het belangrijkste zijn de aard van het project én de zekerheid dat het de huurder een duwtje in de rug kan geven. “Het relationele aspect speelt zeker mee”, zegt De Broqueville. “We ontmoeten de kandidaten en evalueren hun dossier, hun intenties en de mate waarin ze hun voordeel kunnen doen met wat wij te bieden hebben. Op basis van die parameters selecteren wij onze huurders.”
OLIVIER STANDAERT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier