Barco kondigt nieuw winstalarm aan na desastreus eerste halfjaar

Barco-co-CEO Charles Beauduin | Foto: Belga

De omzet en bestellingen van Barco hebben in het tweede kwartaal “tekenen van herstel” getoond. De Kortrijkse beeldvormingsgroep ziet zijn winstmarge (ebitda) wel lager uitkomen dan eerder gedacht.

Tijdens het eerste kwartaal zag Barco de binnenkomende bestellingen met bijna een kwart en de omzet met ruim een vijfde dalen vergeleken met dezelfde periode in 2023. Het wereldwijd actieve bedrijf wees daarvoor naar voorraadafbouw bij zijn klanten – vooral wat zijn activiteiten rond vergaderzalen en medische beeldvorming betreft – en zag ook een zwakkere vraag bij zijn entertainmenttak, die projectoren voor bioscopen en evenementen maakt, door onder andere “een zwak filmaanbod”.

In het tweede kwartaal vertoonden de bestellingen en omzet volgens Barco “tekenen van herstel”. De bestellingen lagen met 243,2 miljoen euro wel nog 4 procent onder die in dezelfde periode vorig jaar, maar vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is er sprake van een stijging met 10 procent. “Dit wijst op het begin van een verbetering van de marktomstandigheden, vooral in Noord- en Zuid-Amerika”, luidt het. In Europa, het Midden-Oosten en Azië “bleven de marktomstandigheden zwak”, waarbij de groep opnieuw wijst naar de voorraadafbouw bij klanten.

Ook de omzet kende op jaarbasis nog een daling met 13 procent, maar op kwartaalbasis een stijging met 22 procent. Barco merkt dat klanten investeringen voorlopig blijven uitstellen, “gedreven door onzekerheid in de macro-economische omstandigheden” en “in afwachting van de nieuwe productintroducties die gepland staan voor de tweede helft van het jaar” in de drie divisies.

Vooruitzichten voor tweede jaarhelft

“We hebben redenen om uit te kijken naar een heel verschillende tweede helft van het jaar”, zeggen de co-CEO’s An Steegen en Charles Beauduin in een mededeling. “De voorraadniveaus van klanten keren terug naar genormaliseerde niveaus en de marktomstandigheden van de entertainmentdivisie zijn aan de beterhand. Bovendien liggen we op koers om een groot aantal nieuwe producten te lanceren in alle divisies, en we verwachten dat deze zowel zullen bijdragen aan de omzet als aan de winstgevendheid.”

In de tweede jaarhelft rekent Barco dan ook opnieuw op omzetgroei. De ebitdamarge zou zich in de tweede jaarhelft sterk herstellen, waarbij het bedrijf nu uitgaat van een percentage tussen 11 en 13 voor het hele jaar. Bij de eerstekwartaalresultaten stelde Barco nog een ebitdamarge “hoger dan 14 procent” voorop.

Tijdens de eerste jaarhelft kwam de ebitda (de winst voor aftrek van intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) bijna 46 procent lager uit op 35,2 miljoen euro. Dat komt neer op een ebitdamarge van 8,1 procent.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content