Nu de details van de meerwaardebelasting bekend zijn, herhaalt bankenfederatie Febelfin dat de implementatie ervan tegen 1 januari 2026 niet lukt. De meerwaardebelasting moet volgend jaar 250 miljoen euro opbrengen aan de federale overheid, maar daarvoor is er wel de medewerking van de financiële sector vereist.
“Uit de eerste informatie die we ontvangen, blijkt dat de beleidsmakers een wetsvoorstel op tafel leggen dat operationeel simpelweg niet te implementeren valt tegen de voorgestelde timing van 1 januari 2026”, meldt Febelfin maandag in een reactie. Ook de voorbije maanden waarschuwde de sector hier al voor.
“Gezien de enorme verantwoordelijkheid die van de banken wordt gevraagd voor de berekening, inning en doorstorting van deze belasting moet dit met volledige precisie en correctheid geïmplementeerd kunnen worden. De praktische uitwerking van een complexe maatregel als deze vergt grondige voorbereiding, aanzienlijke IT-aanpassingen en zorgvuldige afstemming met de overheid”, klinkt het.
Febelfin wijst op een combinatie van timing (geplande invoering tegen 1 januari 2026, de ongeziene complexiteit (met de keuzemogelijkheid voor de burger om te werken via rechtstreekse voorheffing ingehouden door de financiële instellingen, of via attestering door de financiële instellingen aan de fiscale administratie). Dat maakt het qua IT-ontwikkelingen “enorm complex”. Daar komt nog het behoud van de Reynderstaks bij, wat volgens Febelfin “bijzonder ingewikkelde berekeningen met zich meebrengt en een systeem creëert waarbij dubbele belasting in bepaalde gevallen niet uitgesloten kan worden”.
De officiële wetteksten zullen nog enkele maanden op zich laten wachten, waardoor de sector dus minder dan zes maanden heeft om haar IT-systemen aan te passen. Daarnaast zullen ook de medewerkers moeten worden opgeleid om vragen van klanten te kunnen beantwoorden.
Febelfin vraagt maandag “een constructieve dialoog over de uitvoeringsmodaliteiten”. Ze dringt aan op “een realistische invoeringstermijn en een duidelijke overgangsregeling”.
Lees ook: