Bakermat van de wijn
Archeologen hebben de bewijzen gevonden: 8000 jaar geleden ontstond in het huidige Georgië onze wijncultuur. Van daaruit verspreidde ze zich via Egypte en Griekenland naar West-Europa. En toch is Georgië als wijnland onbekend en onbemind.
Dat komt omdat het land bijna honderd jaar geleden ingelijfd werd bij de Sovjet-Unie. Wijngaarden werden genationaliseerd, wijnbouwers moesten hun druiven naar een coöperatie brengen. Daar werd er anonieme wijn van gemaakt. Daarbovenop kwam de economische achterstand, waardoor de rijke Georgische wijncultuur in verval raakte.
Maar sinds het land na de val van de Muur onafhankelijk werd, kwam de historische wijntraditie weer tot leven. De internationale trend van de natuurlijke wijnen versterkte die evolutie. In Georgië is het al vele generaties de gewoonste zaak van de wereld geen chemische producten te gebruiken in de wijngaard en geen artificiële gisten en additieven in de wijnkelder. Wijn is er een product van de landbouw. De meeste wijnmakers weten niet eens hoe ze wijn op de westerse manier moeten maken.
Daarnaast is er een groeiende internationale belangstelling voor orange wines, witte wijnen die met schil en pitten gisten en rijpen in amforen van gebakken klei en daardoor amberkleurig worden. Een eeuwenoude Georgische traditie.
Almaar meer westerse wijnmakers willen nu ook met amforen werken in plaats van met houten vaten, omdat wijn op die manier van zuurstofuitwisseling geniet zonder houtaroma op te nemen. Maar alleen in Georgië zijn er nog ambachtslui die deze amforen kunnen maken (in Georgië qvevri genoemd). Bestellingen vanuit de hele wereld stromen dan ook toe.
Georgië blijft ook trouw aan zijn eigen druivenrassen, waardoor de wijnen een heel eigen smaakprofiel hebben. Van de namen hebben de meeste wijnliefhebbers nog nooit gehoord: mtsvane, chinuri, khikhvi, tsolikouri, tsitska, tavkveri, shavkapito, ojaleshi enzovoort. De meest verspreide rassen zijn rkatsiteli voor witte en saperavi voor rode wijn.
De groeiende belangstelling voor Georgische wijn heeft ook zakenlui op ideeën gebracht. Zij stampen wijnbedrijven uit de grond waar veelal wijnen op de westerse manier gemaakt worden en voeren die vooral uit naar Rusland, Oekraïne en China. Maar zelfs daar wordt een klein gedeelte van de productie voorbehouden voor wijn gerijpt in qvevri, omdat men beseft dat die historische traditie Georgië weer op de wereldwijnkaart zet.
Bruno Vanspauwen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier