Aux Armes de Bruxelles
Sinds 1921 eert “Aux Armes de Bruxelles” de smakelijke Belgische burgerkeuken.
In de Brusselse Beenhouwersstraat schuiven toeristen in een eindeloze stoet langs de tafeltjes en de stillevens van schelpdieren. De meeste eethuizen zijn toeristenvallen. Een uitzondering is Aux Armes de Bruxelles. Dit gedegen burgerrestaurant, een monument van traditie, werd in 1921 geopend door Calixte Veulemans. In die tijd kwamen mosselen per trekschuit naar Brussel, waardoor de schelpdieren – eens ze op het bord verschenen – niet altijd even vers meer bleken. Calixte loste het probleem op door dagelijks een vrachtwagen in te schakelen. Hij was de eerste restaurateur die mosselen in individuele pannetjes serveerde en de bereiding moules à l’escargot uitvond.
Calixte was 55 jaar toen hij de 18-jarige Anne-Marie Moreau ontmoette. De twee trouwden en er kwamen vier kinderen: Calixte junior, Jacques, Gaetan en Chantal. Het viertal heeft vandaag de leiding. In Aux Armes hoeft u geen schrik te hebben dat u alleen bent: het is er altijd druk. Aux Armes weerspiegelt de goede kant van het Belgische leven. Brusselaars komen van generatie op generatie naar hier en heel wat oudere klanten hebben hun favoriete garçon.
Het restaurant telt verschillende zalen. Wij kozen voor de brasserie, waar lambriseringen, luchters en grote boeketten voor een belle époque-sfeer zorgen. Nadat wij aan een klein tafeltje hadden plaatsgenomen, klapte de ober een zijstuk omhoog. Op die manier ontstond er meer plaats en kwam de tafel tegen die van de buren te staan.
De bediening gebeurt door een bataljon stereotiepe obers. Maître d’hotel Charles speelt de hoofdrol in dit zaaltheater. U kan moelijk naast hem kijken: Charles is een man van de oude stempel die, zoals zijn medewerkers, waardigheid geeft aan de bedienkunst.
De spijskaart verzamelt het goede uit de Belgische room- en boterkeuken (bisque van kreeft, waterzooi, vol-au-vent, carbonade, lamscarré enzovoort). De prijzen worden zowel in euro als in Belgische frank vermeld.
Wij proefden van een half kreeftje met mayonnaise (675 frank) en garnaalkroketten (395 frank). Beide gerechten waren zoals het hoort. Vervolgens kregen we moules Provençales (tomaat, knoflook en veel te veel boter) (635 frank) en een fors stuk lendenribstuk van de grill met sterkers, lekkere dikke frieten en een steelpannetje met perfecte bearnaisesaus (655 frank). Wij betaalden en gingen voldaan buiten. Die goede, oude Belgische keuken mag er nog best wezen.
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier