Autosector onder druk: grote fabrikanten verlagen verwachtingen en gaan onderuit op de beurs

De CEO van Stellantis, Carlos Tavares | Foto: Getty

De autobouwer Stellantis heeft maandag zijn winstverwachtingen voor dit jaar verlaagd. Ook Aston Martin moest zijn prognoses bijstellen, nadat vorige week Volkswagen al hetzelfde had gedaan.

Niet alleen de Duitse auto-industrie heeft het moeilijk. Volgens het persbureau Bloomberg rekent Stellantis nu op een winstmarge tussen 5,5 en 7 procent, terwijl eerder werd gemikt op meer dan 10 procent. Analisten hadden een marge van 9,7 procent voorspeld.

De aanpassing komt vooral door problemen in de Verenigde Staten, waar de kosten voor Jeep en Dodge zijn gestegen. Ook verwacht Stellantis in de tweede helft van het jaar lagere verkoopcijfers in veel regio’s.

Goedkope Chinese merken

Aston Martin geeft verstoringen in de toeleveringsketen en een zwakke vraag in China als redenen voor de verwachte daling. Het Britse bedrijf verwacht dit jaar 1.000 auto’s minder te produceren dan gepland.

In de eerste zes maanden van dit jaar leverde Aston Martin slechts 1.998 auto’s, een derde minder dan vorig jaar. Het bedrijf had al eerder gewaarschuwd voor grotere verliezen.

Ook Duitse autofabrikanten als Volkswagen, Mercedes en BMW hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld. De vraag naar elektrische auto’s in Europa is lager dan verwacht, en de economische problemen in China spelen de sector parten. Ondertussen proberen nieuwe, goedkope Chinese merken marktaandeel te veroveren.

14 procent in het rood

Op de beurs daalden de aandelenkoersen van autobouwers flink. Stellantis zakte in Milaan met meer dan 10 procent, en in Londen verloor Aston Martin 14 procent, waarna de handel tijdelijk werd stilgelegd. Ook de aandelen van Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW verloren terrein in Frankfurt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content