Audi Brussels is zware test voor Duitse Mitbestimmung

Audi Vorst © Belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De herstructurering van Audi Brussels komt er omdat de aandeelhouders van Audi hun wil hebben doorgedrukt, tegen de wens van de vakbonden in. Het dossier wordt dan ook een test voor het befaamde Duitse model van Mitbestimmung.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Manfred Döss, de voorzitter van de raad van bestuur van Audi, zijn dubbel stemrecht heeft gebruikt tijdens een zitting over de toekomst van Audi Brussels. De raden van bestuur van Duitse ondernemingen zijn paritair samengesteld met vertegenwoordigers van de werknemers, en vertegenwoordigers van de aandeelhouders en het management. De raad van bestuur van Audi telt twintig zitjes, met dus telkens tien mensen voor één front. Die paritaire samenstelling staat bekend als het Duitse model van Mitbestimmung. De werknemers hebben daardoor aanzienlijke zeg over de strategie van een bedrijf. In het geval van een patstelling hebben de aandeelhouders wel de doorslaggevende stem. De voorzitter van de raad van bestuur, die de aandeelhouders en het management vertegenwoordigt, heeft dan dubbel stemrecht.

De voorzitter van de raad van bestuur van Audi, Manfred Döss, heeft daarvan gebruikgemaakt tijdens de zitting die de herstructurering bij Audi Brussels behandelde. Dat meldt de kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Manfred Döss is voorzitter sinds september 2022. De jurist werkt sinds 2013 voor het Volkswagen-concern. Eerst bij Porsche, en in 2016 werd hij hoofd juridische zaken bij Volkswagen.

Allemaal Duitsers

De patstelling in de raad van bestuur werd ook al duidelijk in het persbericht van Audi Brussels dinsdagavond 9 juli. Dat bericht bevat ook een uitvoerig citaat van Rita Beck, die in de raad van bestuur de werknemersbelangen behartigt. “De werknemersvertegenwoordigers van Audi vragen duurzame vooruitzichten voor de fabriek en de collega’s in Brussel. Het Audi-management moet zijn verantwoordelijkheid nemen. We hopen op een haalbare en duurzame oplossing nu het overlegproces is opgestart.”

De bestuurders aan de werknemerskant zijn allemaal Duitsers. Voor de aandeelhouders zitten ook vier telgen van de families Porsche en Piëch in de raad van bestuur. Die twee families zijn de controlerende aandeelhouders van het Volkswagen-concern.

‘Veel stakers’

Indien Audi Brussels dichtgaat, wordt dat de eerste fabriekssluiting in de geschiedenis van Audi. De kaarten liggen in elk geval niet goed. De fabriek in Vorst bouwt het model Q8 e-tron, en de verkoop daarvan sputtert. In het eerste halfjaar werden 17.900 exemplaren verkocht, tegen 49.000 in heel 2023.

Ook Frankfurter Allgemeine Zeitung ziet de toekomst voor Audi Brussels niet rooskleurig. Blijkbaar heeft ons land ook het imago van militante vakbonden. Volgens de krant is België het land met het meeste aantal stakingen in Europa. Nog volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung vreest het Audi management harde acties van het personeel in Vorst.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content