Apple voert aanpassingen door bij App Store om aan Europese miljardenboetes te ontsnappen

Apple-CEO Tim Cook. © Karl Mondon/Digital First Media/The Mercury News via Getty Images

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft enkele aanpassingen doorgevoerd in zijn App Store, om aan herhaaldelijke miljardenboetes van de Europese Commissie te ontsnappen. Volgens de Commissie eerder dit jaar overtrad Apple de Europese mededingingsregels en riskeerde het bedrijf een boete die kon oplopen tot 10 procent van zijn wereldwijde omzet (383 miljard dollar in 2023).

Apple grijpt nu proactief in. Zo krijgen app-ontwikkelaars in Europa meer mogelijkheden om hun gebruikers via links naar externe en goedkopere aanbiedingen door te verwijzen. Er komt ook een nieuwe vergoedingsstructuur voor transacties via dergelijke links. De aanpassingen zouden ingaan bij de release van het nieuwe besturingssysteem in de herfst. Het is nog niet duidelijk of de aanpassingen zullen volstaan voor Europa. De Commissie zou normaal tegen maart 2025 een besluit nemen.

Opvallend is dat de aanpassingen alvast worden afgekeurd door Spotify. De bekende muziekdienst heeft in Europa en, de Verenigde Staten gerechtsprocedures lopen tegen Apple, omdat het niet eens is met de hoge commissie die Apple opstrijkt bij digitale aankopen in apps. Spotify beschuldigt Apple er nu van dat het een “opzettelijk verwarrend voorstel” heeft ingediend. Apple negeert “op flagrante wijze” nog steeds de vereisten van mededingingsregels, klinkt het onder meer.

Lees hier alles over de monsterboetes die Apple boven het hoofd hangen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content