Antwerpse Ambassadeur ‘kleine bedrijven’: frisse wind in afvalophaling
In een wereld van giganten doet de afvalophaler Afval Alternatief het op zijn eigen manier. Het bedrijf met hoofdkwartier in Dessel telt al 54 medewerkers en heeft de 10 miljoen euro omzet in het vizier.
Zowat tien jaar geleden kende de Europese markt van afvalophalers een verregaande consolidatiegolf. “Voor kmo’s was er nauwelijks nog een aangepast alternatief op de markt en daarom beslisten we eind 2012 met Afval Alternatief van start te gaan”, zegt medeoprichter Aart Van Oekelen. “We maken het verschil met de grote jongens door onze persoonlijke en flexibele dienstverlening. Zo bekijken we met elke klant hoe hij zijn afval niet alleen op de meest duurzame, maar ook op een economisch verantwoorde manier kan laten ophalen.”
Olievlekstrategie
In 2012 lanceerde de Vlaamse regering de Vlarema-wetgeving, een reglement over het duurzame beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. De wetgeving zorgde aanvankelijk voor nogal wat hoofdbrekens, zeker bij kmo’s. Met een gratis afvalscan kwam Afval Alternatief tegemoet aan een belangrijke vraag naar informatie. Omdat de wetgeving continu verandert, is die doorlichting nog altijd een belangrijke troef.
In de begindagen van Afval Alternatief sprongen de oprichters regelmatig zelf in de vrachtwagen. Zeven jaar later telt het bedrijf 49 werknemers en nadert de omzet de kaap van 10 miljoen euro. “We groeien volgens het olievlekprincipe. Vanuit ons centrale hoofdkwartier in Dessel bedienen we nu klanten in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen”, aldus Aart Van Oekelen. “We willen zeker nog groeien, maar altijd op een gezonde manier. Tot nu ging het uitsluitend om organische groei, maar overnames sluiten we zeker niet uit.”
Respect en betrokkenheid
Duurzaamheid is geen modewoord bij de afvalverwerker. De vloot van het bedrijf bestaat uitsluitend uit vrachtwagens van emissieklasse Euro 6 en binnenkort gaat de eerste lng- vrachtwagen de baan op. Afval Alternatief staat ook in voor het transport van het zusterbedrijf Bioflam, dat houtkrullen van grote schaverijen omzet in hoogwaardige pellets. Een schoolvoorbeeld van de circulaire economie.
Aart Van Oekelen is trots op zijn team. “Onze chauffeurs zijn de ambassadeurs van ons bedrijf. Zij doen net dat stapje extra en maken zo het verschil in dienstverlening. We zitten regelmatig samen om met het team te overleggen. Dat geeft onze mensen het gevoel van respect en betrokkenheid. Er heerst hier dan ook een fantastische werksfeer. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt verloopt het aantrekken van nieuwe medewerkers vlot.”
Trends Gazellen 2020
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier