Amerikaanse privacyregulator blokkeert overname Activision door Microsoft

Activision’s Call of Duty video games on display inside a video game retailer after it was announced the Microsoft is buying the video game company in New York, NY, January 24, 2022. Technology giant Microsoft Corporation announced that it is buying Activision Blizzard video game company for $69 billion in an all-cash deal; Activision Blizzard is known for producing World of Warcraft and Call of Duty video games amongst its most known titles. (Photo by Anthony Behar/Sipa USA) ©  SIPA USA
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

De Amerikaanse privacyregulator FTC wil de overname van videogame-aanbieder Activision Blizzard door Microsoft tegenhouden met behulp van een noodbevel van de rechtbank. Volgens FTC zou Microsoft door de overname te veel macht krijgen.

Microsoft en Activision Blizzard hadden de controversiële miljardendeal in januari 2022 aangekondigd. Het computerbedrijf wil bijna 69 miljard dollar op tafel leggen voor de gameontwikkelaar en -uitgever, maker van onder meer de computerspelen ‘Call of Duty’, ‘World of Warcraft’ en ‘Candy Crush’. Het gaat om de grootste overname ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse softwarereus.

Meteen na de bekendmaking van het nieuws ontstond de vrees dat de deal de sector zou ontwrichten. Microsoft beschikt met de Xbox over een eigen spelcomputer en zou nieuwe games van Activision en gevestigde waarden exclusief kunnen voorbehouden voor zijn console en clouddiensten, ten koste van de Japanse rivalen Sony met zijn Playstation en Nintendo met zijn Switch, of ze onder veel slechtere voorwaarden aanbieden aan zijn concurrenten.

Rechtszaak overwogen

De FTC had in december al juridische stappen ondernomen uit mededingingsbezwaren, nu is bij de federale rechtbank een motie ingediend om te voorkomen dat de deal wordt gesloten. Microsoft-manager Brad Smith heeft intussen al laten weten dat zijn bedrijf “de kans verwelkomt om de zaak voor de rechter te bespreken”. 

De overname is ook buiten de VS omstreden. De Britse concurrentiewaakhond CMA sprak in april zijn veto uit over de deal. Een expert mededingingsrecht besloot toen al dat de overname daarmee ten dode is opgeschreven. “De CMA is een heel belangrijke autoriteit op wereldschaal. Het is in de praktijk nog nooit voorgekomen dat een wereldwijde overname alsnog kan doorgaan nadat de CMA ze had verboden.” De mededingingsautoriteiten van de EU daarentegen keurden de transactie vorige maand onder voorwaarden goed.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content