Ambassadeur van de Belgische keuken

De horeca toont dat er twee Brussels zijn: dat van de Brusselaars of de mensen die het moeilijk hebben de touwtjes aan elkaar te knopen, en dat van de eurocraten van de Commissie en aanverwante instellingen waar het feest blijft voortduren. Belga Queen is een van die plekken die in de gratie vallen bij de eurocraten. De brasserie, die tot de mooiste van België behoort, viert zijn tiende verjaardag en dat moet gevierd worden.

Belga Queen heeft vanaf de eerste dag een massale toeloop gekend en daar heeft de wisselvallige kwaliteit van bediening en van het eten geen invloed op gehad. Belga Queen is een creatie van kok en designer Antoine Pinto. Belga Queen Brussel is ondergebracht in het Hotel de la Poste, zoals de koetsiers het pand anno 1908 voor de reizigers omschreven. Daarna kwam de bank Crédit du Nord: de kluisjeskamers, waar nu de sigarenclub is gevestigd, dateren uit die tijd. Pinto richtte de grote troonzaal met respect voor het verleden opnieuw in. Centraal aan de hemel staat een majestueuze koepel in glas en lood.

Wij reserveerden voor de eerste shift. Dat betekent dat je uiterlijk om 19.30 uur aan tafel moet om twee uur later plaats te maken voor de tweede shift. Wij passeerden de portier, gingen voorbij aan de bierbar en de schaal- en schelpdierenbar, en meldden ons bij de hostess die ons naar ons tafeltje begeleidde. Wij waren onder de indruk van het lawaai en de wervelende ambiance en hoorden vele talen.

De spijs- en drankenkaart is een ode aan de Belgische keuken. Er waren twee voorgerechten. Op het bord gekwakte schijfjes van sint-jacobsvrucht waren vergezeld van schaafsel van gerookte ganzenlever en oude aceto balsamico (24 euro). Open ravioli kwam met koningskrab, truffelraspsel en saus zonder karakter (26 euro). De hoofdgerechten waren op ovenplaat gebakken half kreeftje met pilipili, jus van citroen en olijfolie (22 euro). Het smakelijke vlees van Mechelse koekoek was in de oven gebraden en kwam met peperkoek, ingesmeerd met perensiroop en huisgemaakte chips (22 euro plus 3 euro voor het stukje peperkoek!). Wij sloten af met een ‘warme wafel’, die koud aan tafel kwam met vanille-ijs, slagroom en warme chocolade (8 euro).

Belga Queen Brussel

Wolvengracht 32

1000 Brussel

Tel. 02 217 21 87

Dagelijks open

Brouwersmenu 35 euro, verjaardagsmenu 45 euro.

Kader: monumentaal oud gebouw

Onthaal en bediening: vriendelijk maar chaotisch

Keuken: afgestofte Belgische gerechten

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content