‘ALS WE NOG ZO’N KANS KRIJGEN, ZEGGEN WE WEER JA’
De schatkist leende vorige week 100 miljoen euro voor de komende eeuw tegen een rente van 2,3 procent. “Het is onvoorstelbaar. Dit is zeker een goede deal voor ons land”, zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld.
Wie wil België 100 jaar geld lenen?
JEAN DEBOUTTE. “Het voorstel kwam van twee banken: Goldman Sachs en Nomura. Die hadden een investeerder. Het gaat om een institutionele partij, maar de naam maken we niet bekend. Dit was niet de eerste keer. Vorig jaar sloten we al zo’n lening van 75 miljoen euro tegen 2,5 procent. Maar het aantal beleggers dat hierin geïnteresseerd is, is op twee handen te tellen. De investeerder kan die obligatie in principe doorverkopen, maar het is geen liquide instrument. De koper gaat er wellicht van uit het papier lang in portefeuille te houden. Het is ook niet de bedoeling vervroegd terug te betalen. Het is wel een contract, dus als beide partijen dat wensen, kunnen we dat beëindigen. Maar daar hebben wij geen belang bij. En ze kunnen ons niet verplichten.”
Kunnen we veel van onze schulden op die manier financieren?
DEBOUTTE. “Dat kan alleen maar omdat de rente zo laag staat. Een lening met een langere looptijd kost altijd meer, dus is het financieel niet altijd de beste keuze. Maar in het huidige klimaat zijn de verschillen niet zo groot. Op 50 jaar betaalden we 2,18 procent, voor het dubbele 2,3 procent. Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Het is zeker een goede deal voor ons land. Als die kans zich nog eens voordoet, zeker tegen die rente, zeggen we opnieuw ja. Maar het zou mij verwonderen mochten er nog veel komen. Vorige week was er wel heel veel vraag naar obligaties op 50 jaar. We haalden 3 miljard euro op. Dat is op zich al verwonderlijk. Vroeger was dertig jaar echt wel het langste.”
Wat als het land ergens in die 100 jaar splitst?
DEBOUTTE. “Een aantal jaren geleden kregen we daar meer vragen over dan vandaag. In de documenten bij de uitgifte is daar niets over opgenomen. Dat gebeurt ook niet in andere landen, waar zich ook regio’s zouden kunnen afsplitsen. Er zijn wel precedenten. En er bestaat een internationaal verdrag over, maar dat is niet bindend. Eigenlijk komt het erop neer dat er op dat moment een politieke beslissing genomen moet worden. Maar blijkbaar zijn er toch partijen die bereid zijn het risico te nemen. Het is sowieso totaal onvoorspelbaar wat er in 100 jaar allemaal gaat gebeuren. Het hoeft zelfs zo dramatisch niet te zijn als het einde van het land. Maar we hebben nog nooit in de geschiedenis verzaakt aan onze schulden. Vandaar misschien het vertrouwen.”
Hoever staan we met de schuldfinanciering voor dit jaar?
DEBOUTTE. “Na de grote operatie vorige week van 6 miljard euro is 55 procent van onze financieringsbehoefte voldaan. Amper vier maanden ver zitten we dus al over de helft. Dat is zeer comfortabel. De gemiddelde rente bedraagt 1,05 procent, is iets hoger dan een jaar eerder. We proberen de lage rente voor lange tijd vast te leggen. De gemiddelde looptijd bedraagt nu 16,9 jaar. Voor de overheid komen er nog meevallers aan. Vorig jaar verbeterde het tekort 0,5 procent van het bbp, 0,3 procent daarvan was toe te schrijven aan dalende rentelasten. Telkens we schulden herfinancieren, dalen de rente-uitgavan. Dat kan nog wel een aantal jaren zo doorgaan.”
JASPER VEKEMAN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier