Als Bernanke en Trichet telefoneren
Een gesprek tussen Ben Bernanke en Jean-Claude Trichet, respectievelijk voorzitter van de Amerikaanse en Europese Centrale Bank, zou er dezer dagen als volgt kunnen uitzien.
Terwijl Ben Bernanke kosten noch moeite spaart om de financiële crisis te lijf te gaan, beperkt Jean-Claude Trichet zich tot de hoogst noodzakelijke ingrepen. Dat komt omdat de Fed vooral bang is voor een implosie van het financiële systeem, terwijl de ECB vooral bezorgd is om de inflatie. Deze trans-Atlantische monetaire spreidstand staat een gecoördineerd beleid in de weg, en ondermijnt de dollarkoers tegenover de euro. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen overleg is, en een telefoongesprek tussen Trichet en Bernanke zou er dezer dagen zo kunnen uitzien. Voor alle duidelijkheid: dit is een fictieve simulatie.
Jean-Claude Trichet: “Hallo Ben, wat is er aan de hand? Je handelt alsof je hele banksysteem en economie op instorten staan. Is het zo erg?”
Ben Bernanke: “Bedankt voor de bezorgdheid. De kans is klein, maar ik wil het risico op calamiteiten tot elke prijs tot een minimum beperken. Ik heb de Grote Depressie tot in de puntjes bestudeerd, en ik heb beloofd dat onze centrale bank de fouten van toen niet zou herhalen. Hou dus maar rekening met nog meer renteverlagingen. Desnoods monetiseren we een deel van de slechte schulden, de overheid neemt ze over van de banken in ruil voor vers gedrukte dollars. De beste oplossing is natuurlijk dat onze banken nieuw kapitaal ophalen om de kredietverliezen te compenseren. Maar vind maar eens investeerders in dit klimaat. Misschien moet onze regering op bedelronde naar Azië en het Midden-Oosten. Als zij meer petrodollars investeren in ons banksysteem, dan kan ik het wat rustiger aan doen.”
Trichet: “Ja maar, als je het risico op dat worstcasescenario te hoog inschat, en de economie stabiliseert sneller dan verwacht, dan riskeer je toch een oncomfortabel hoge inflatie? Dan zal je eigenhandig een recessie moeten organiseren om de prijzen weer onder controle te krijgen. En de dollar is intussen het slachtoffer van je stimulerende geldbeleid. Dat doet onze economie pijn.”
Bernanke: “Sorry Jean-Claude, maar op dit moment hebben we geen keuze. De dollarkoers, de inflatie, en heel dat gedoe dat we de speculanten te hulp komen en dus op termijn weer het risicogedrag aanmoedigen – het zal ons vandaag een zorg wezen. Trouwens, hebben jullie in Europa wel alles onder controle? Ik zie dat een paar Europese huizenmarkten, zoals de Spaanse en de Ierse, nog meer overgewaardeerd zijn dan de onze, en ik hoor dat een paar Europese banken zich ook zwaar verbrand hebben aan onze rommelhypotheken.”
Trichet: “Geen paniek. Het klopt dat sommige huizenmarkten hier ook behoorlijk duur geworden zijn, maar die hausse is niet gebouwd op rommelhypotheken. In Europa kreeg je doorgaans pas een hypotheeklening als je die ook kon afbetalen. Neen, ik ben nog altijd het meest bezorgd over de inflatie, maar door de kredietcrisis kan ik de rente niet optrekken. De inflatie is gestegen tot meer dan 3 % en we hebben te maken met een koopkrachtpsychose, waardoor de looneisen niet mals zijn. Zelfs de Vlaamse ambtenaren, die het beste pensioenstatuut ter wereld hebben, staken om hogere lonen af te dwingen. Wij willen de fouten van de jaren 70 niet herhalen en een destructieve loon-prijsspiraal absoluut voorkomen. Alleen als we duidelijke signalen krijgen dat de economie verzwakt en dat de inflatieverwachtingen onder controle blijven, zullen we de rente verlagen. Tenzij de dollar blijft zakken, dan krijg ik het moeilijk om de politieke roep om interventies af te wimpelen.”
Bernanke: “Maak je geen zorgen, we houden ook de inflatie in de gaten. Zodra de situatie onder controle is, zullen we de rente relatief snel weer optrekken. Intussen moeten jullie ons een handje helpen via een zwakke dollar.”
Trichet: “OK, maar overdrijf niet. En we moeten dringend eens doorpraten om de bubbelcultuur aan te pakken die de economie van de ene manie naar de andere depressie stuwt. We moeten in ons monetair beleid meer rekening houden met snel stijgende prijzen van huizen en aandelen. Ik heb een paar voorstellen. We willen bijvoorbeeld zelf een ratingbureau oprichten om de kwaliteit van kredieten op een onafhankelijke manier te beoordelen. Daarnaast moeten de banken voortaan de kredietrisico’s weer op de eigen balans houden, in plaats van ze door te verkopen aan beleggers. En laat ons stoppen om activa te boeken volgens marktwaarde, want een overdreven depressieve marktstemming kan de banksector over de kling jagen. Dat is te gek voor woorden. We moeten durven te twijfelen aan het blinde geloof van jouw voorganger Alan Greenspan in het zelfregulerende karakter van de markt.”
Bernanke: “Je hebt een punt. Daar moeten we eens grondig over debatteren. Maar sorry, Jean-Claude, ik moet je nu laten, er staat hier opnieuw een bank op de rand van de afgrond. Tot ziens.” (T)
Daan Killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier