‘Alles kan beter’

© STÉPHANE DURIEU

Met torenhoge ambitie kwam de Britse vermogensbeheerder M&G vijf jaar geleden naar Brussel. Sinds een jaar bereddert de Nederlandse Kelly Hebert de zaken als landendirecteur.

U noemde België een land van kansen. Zijn die beloftes ingelost?

KELLY HEBERT. “Absoluut. Dat komt zeker ook omdat België een open markt is. Het is makkelijk hier met diverse partijen samen te werken: van banken over verzekeraars tot pensioenfondsen. Mensen leven langer, het is van vitaal belang dat ze plannen maken voor hun toekomstige inkomensbehoefte. Ik zie een groot potentieel in dat domein. We bieden een mix van financiële producten aan – aandelen-, obligatie- en gemengde fondsen – om aan die vraag te voldoen. Voor institutionele beleggers die oplossingen zoeken om een hoger rendement te halen, bieden we vastgoedfondsen aan. Onze vastgoedtak is eigenaar van 300 miljoen euro aan activa in Luxemburg en België.”

De Belgische belegger mijdt zo veel mogelijk risico

Heeft het politieke immobilisme een impact op uw business?

HEBERT. “We houden ons ver af van de politieke context, waar we ook actief zijn. Heel eenvoudig omdat je er toch niets aan kan verhelpen. Maar we beseffen goed dat het risicovol is activa in bepaalde landen aan te houden.”

U heeft ervaring in andere landen in Europa. Is de Belgische belegger risicoschuw, zoals doorgaans wordt gezegd?

HEBERT. “Ja. Ik vergelijk de Belgische belegger nog het meest met de Franse: zo veel mogelijk risico mijden blijft de rode draad in hun gedrag. Ook beleggen in vastgoed blijft een klassieker. Terwijl de belastingen op financiële producten hier ontzettend laag zijn in vergelijking met het buitenland. Bij M&G zweren we bij een multi-assetaanbod. Het lijkt ons nog altijd het best het risico te spreiden over een mix van activa.”

Vallen u bepaalde trends op?

HEBERT. “Ik merk vooral een groeiende belangstelling voor beleggingen in infrastructuur. Onder die koepel valt van alles, van openbare werken over elektriciteits- en gasnetten tot datacentra. Die activaklasse profiteert van een gunstige macro-economische omgeving. Infrastructuurbedrijven genereren meer inkomstenstromen, die ze verdelen onder hun aandeelhouders als dividend. Kennelijk zien beleggers dat steeds meer als investeren in zekerheid.”

U had de ambitie meteen door te stoten naar de top drie van de vermogensbeheerders. Is dat gelukt?

HEBERT. “Het is nog even wachten op de studie over de cijfers van 2019. Heel eerlijk: ik verwacht niet dat we al meteen de top drie binnen zijn gekomen. De top vijf zou ook al mooi zijn.”

Vanwege de brexit heeft M&G jaren geleden al beslist zijn niet-Europese activa te verplaatsen van Londen naar Luxemburg. Een geslaagde zet?

HEBERT. “Ja. We hebben met succes niet minder dan 50 miljard euro aan activa verhuisd. In Luxemburg hebben we 35 nieuwe medewerkers aangeworven. Het was een logische en noodzakelijke beslissing om de belangen van onze klanten te beschermen. Onze Britse klanten blijven we bedienen vanuit het hoofdkwartier in Londen. Voor onze internationale klanten doen we dat vanuit de Luxemburgse vestiging.”

Heeft u nog tijd voor uw favoriete hobby’s golf en kitesurfen?

HEBERT. “Oei. Alles kan beter, maar die work-lifebalans kan véél beter. Ik heb me voorgenomen daar in 2020 echt iets aan te doen. Het moet gewoon.”

Kelly Hebert

Is: country head M&G Belux

Vrije tijd: joggen, kitesurfen, golf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content