Al 600.000 pestspelletjes de deur uit
Een jaar geleden stelde Arne Lauwers zijn kaartspelletje Arne voor. Vandaag, 600.000 verkochte exemplaren verder, is Arne te koop in ruim 22 landen. En nog is het niet afgelopen.
Het gaat goed met Arne, dank u. Arne is het kaartspel van Arne Lauwers (37). Behalve directeur van de privé-talenschool Stevens School in Gent, is de sinoloog ook nog eens een uitvinder van spellen. Aan zijn brein ontsproot het kaartspel met de hoge pestfactor. Dat is een van de redenen waarom het spel zo’n succes heeft, zegt Lauwers. Je pakt kaarten af van je tegenstrever, je speelt voor je beurt, het kan allemaal bij Arne. Lauwers brengt het slechtste in de mens naar boven en geniet daar met volle teugen van.
Morgen, vrijdag 10 oktober, wordt officieel een Amerikaans monstercontract aangekondigd. Een half miljoen exemplaren liggen vanaf volgende week in de Amerikaanse winkelrekken. Lauwers geeft toe dat het niet meevalt om in de VS door te stoten als kleine Belg, vooral niet omdat ons land daar sinds de Irak-crisis een paar potten heeft gebroken. “Tijdens de New York Toy Fair was het geen goed idee om ons als Belgen te presenteren. Dat we maar enkele honderden kilometers ten oosten van Londen wonen, was wél oké,” grijnst hij.
Arne ligt vandaag in ruim 22 landen, verspreid over vier continenten. Sinds de lancering in februari van dit jaar zijn er in een razend tempo nieuwe landen aangeboord. Lauwers zit nu meer in het vliegtuig dan in Gent. Toch blijft hij er nuchter onder. “Zodra de opstartfase voorbij is, gaat alles vlotter. Carta Mundi heeft wel eens moeite om de vraag te volgen, maar ook dat komt goed.”
Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen per land, zo blijkt. “Het ene land wil de nationale kleuren zien op de verpakking, een ander wil een aangepast formaat, om nog maar te zwijgen van de verschillende vertalingen van de spelregels.” Lauwers deinst er niet voor terug op verzoek een Catalaanse versie op de markt te brengen, en een Tsjechische opdruk is ook geen overdreven moeite. “Als kleine speler moet je creatief zijn, en bovendien respect tonen voor de eigenheid van je klanten.” Tijdens het gesprek komen de eerste Italiaanse versies aan. Er wordt ook een Arne Expansion op de markt gebracht, zodat je het spel met vijf of zes spelers kan spelen. Het klassieke Arne speel je met twee tot vier spelers. Arne Total is dan de gecombineerde versie.
“Ik heb de voorbije maanden ongelofelijk veel energie, tijd en geld gestoken in juridische en andere formaliteiten. Vergunningen aanvragen bij instanties waarvan ik het bestaan niet eens kon vermoeden.” Maar stilzitten is er niet bij. Onderhandelingen voeren met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en – waarom niet – China. “Stel je voor dat we daar vaste voet krijgen…”
Lieven Desmet
Lauwers deinst er niet voor terug op verzoek een Catalaanse versie op de markt te brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier