Akkoord over budgetten bij Vlaamse onderhandelaars

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele © belga

De drie partijen die onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering hebben een akkoord over het budgettair kader. Dat zegt formateur Matthias Diependaele (N-VA) op het Martelaarsplein na een nachtelijke vergadering.

N-VA, Vooruit en CD&V hebben daarmee de voornaamste kaap gerond voor de vorming van een nieuwe regering. Alle bedragen liggen vast. De komende dagen moeten wel nog enkele inhoudelijke knelpunten worden opgelost. Over de concrete budgetten die werden afgesproken, wil Diependaele zondagnacht nog niet uitweiden. “We hebben afgesproken dat het de verdere gesprekken niet gaat vergemakkelijken als we daar al uitspraken over doen”, zegt hij.

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageert verheugd op het akkoord. “We spreken ons nog niet uit over de bedragen, maar iedereen weet intussen wat wij belangrijk vinden, dus op die punten zijn we ook tevreden met het akkoord”, zegt hij. CD&V streed de afgelopen weken onder meer voor de indexering van de kinderbijslag en een groter budget voor welzijn.

Stikstof

Een van de inhoudelijke knelpunten die nog moeten worden opgelost, is wellicht de stikstofdiscussie. “Maar ook daar zie ik geen onoverkomelijke problemen”, aldus Mahdi. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert op Instagram: “Dit wil zeggen dat we nog wel wat werk hebben om de inhoudelijke knelpunten uit te klaren”, zegt hij. “Maar we hebben over het grote pakket, over het geld, een principieel akkoord. Daar kunnen we nog niet veel over zeggen, want dat doen we best aan tafel om deze week hopelijk een nieuwe en betere Vlaamse regering te hebben.”

Maandag om 14.30 uur wordt Diependaele in het parlement verwacht voor een Septemberverklaring. Om 17 uur komen de onderhandelaars vervolgens weer samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content