Akkoord gevonden over omstreden verkoop Franse populaire pijnstiller

© Gerard Bottino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

De Franse overheid, het Franse farmabedrijf Sanofi en het Amerikaanse investeringsfonds CD&R hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de afdeling die onder meer de pijnstiller Doliprane maakt, het meest verkochte medicijn in Frankrijk. Dat hebben de Franse autoriteiten zondagavond gemeld. Sanofi bevestigt het nieuws maandagochtend in een persbericht.

Minister van Economie Antoine Armand geeft in een boodschap op X aan dat hij “garanties heeft verkregen over het behoud en de ontwikkeling van Opella (zoals de divisie heet, nvdr.) in Frankrijk”. De Franse overheid zal via de investeringsbank Bpifrance ook aandeelhouder worden. Bpifrance zou een minderheidsaandeel van zowat 2 procent verwerven.

De Franse farmagroep Sanofi maakte vrijdag bekend dat het Doliprane en een resem andere voorschriftvrije geneesmiddelen wou verkopen. Dat nieuws viel zwaar in Frankrijk, dat vreesde voor een uitholling van de Franse soevereiniteit inzake gezondheidszorg. Behalve Doliprane zitten ook geneesmiddelen als Buscopan en Dulcolax in de portefeuille van Opella.

Sanofi bevestigt maandagochtend in een persbericht dat het exclusieve onderhandelingen begonnen is om CD&R een controlebelang van 50 procent in Opella te laten verwerven, waarbij Sanofi een “significante aandeelhouder” zou blijven.

Opella stelt ruim 11.000 mensen tewerk en is actief in 100 landen. De bedrijfswaarde bedraagt volgens Sanofi ongeveer 16 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content