Airbus onderuit op de beurs na lagere winstverwachting: wat is er aan de hand?

Een British Airways Airbus A320 op Heathrow | Foto: Getty

De beurskoers van de Europese vliegtuigbouwer Airbus is dinsdag met meer dan 9 procent gedaald op de Parijse beurs. Dat gebeurde nadat het bedrijf maandagavond onverwacht zijn financiële doelstellingen voor 2024 naar beneden had bijgesteld, vooral door problemen in de toeleveringsketen.

Airbus maakte bekend dat het dit jaar slechts 770 vliegtuigen verwacht te leveren, in plaats van de eerder geplande 800. Dat bericht het persbureau Belga. De winstverwachting werd verlaagd van 6,5 à 7 miljard euro naar 5,5 miljard euro. Die neerwaartse bijstelling is het gevolg van tekorten aan essentiële onderdelen zoals motoren, vliegtuigonderdelen en cabine-interieurs.

CEO Guillaume Faury gaf aan dat het tekort aan motoren een nieuw en onverwacht probleem is, wat de situatie aanzienlijk heeft verslechterd. Dat dwong Airbus ertoe zijn winst-, kasstroom- en leveringsdoelstellingen aan te passen, wat beleggers verontrustte en leidde tot de scherpe daling van de koers van het aandeel.

Verstoorde toeleveringsketen

De problemen van Airbus zijn niet te wijten aan een lagere vraag naar vliegtuigen, maar aan een verstoorde toeleveringsketen, mede door de naweeën van de covid-19-pandemie. Nu het luchtverkeer weer toeneemt, blijft die keten onder zware druk staan. Faury benadrukte dat de economische en geopolitieke uitdagingen waarschijnlijk nog enkele jaren zullen aanhouden.

Behalve met motorproblemen kampt Airbus ook met vertragingen bij de levering van cabine-onderdelen, waardoor luchtvaartmaatschappijen gedwongen worden oudere vliegtuigen langer te gebruiken. Dat heeft geleid tot een aanpassing van de productiedoelstellingen voor de komende jaren, met name voor het populaire A320-model.

Airbus

Airbus staat daarin niet alleen: concurrent Boeing heeft vergelijkbare problemen. Ondanks die uitdagingen blijft Airbus optimistisch over de lange termijn, al waarschuwen analisten dat de nieuwe leveringsdoelstellingen moeilijk te halen zullen zijn. Zo noemt Christophe Menard (Deutsche Bank) de winstwaarschuwing van Airbus “verbluffend” in een gesprek met het persbureau Bloomberg. “De situatie moet eerst stabiliseren voordat we weer positief kunnen worden”, klinkt het daar.

Bekijk de toelichting van Ilse De Witte in het beursgesprek op Kanaal Z:

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content