Bier en artificiële intelligentie lijken een onwaarschijnlijke combinatie, maar bierdrinkers zijn er dol op.
Toen Beck’s, een legendarische Duitse brouwerij die in 1873 in Bremen werd opgericht, in 2023 zijn 150-jarige bestaan vierde, besloot het een nieuwe brouwmeester aan te stellen: ChatGPT. Het bedrijf vroeg hem een recept te bedenken met alleen hop, gist, water en mout. Het resultaat was Beck’s Autonomous, een pils met een subtiele zoetheid, een hoppige textuur en een behoorlijke schuimkraag. Een verslaggever van de Daily Mail vond het beter dan de standaardpils van de brouwerij.
Bier en AI lijken een onwaarschijnlijke combinatie, maar Beck’s is lang niet het enige merk dat een beroep heeft gedaan op die technologie. Atwater Brewery, een Amerikaans bedrijf, introduceerde in 2023 een door AI ontworpen citrusachtige IPA. Vorig jaar gebruikte St Austell Brewery in Groot-Brittannië AI om een tropische IPA te brouwen met de naam Hand Brewed by Robots. In maart vroeg Coedo Brewery in Japan aan een AI-model de voorkeuren van mensen van twintig, dertig, veertig en vijftig jaar te analyseren, waarna het vier ambachtelijke bieren ontwikkelde, één voor elke leeftijdsgroep. Over het algemeen zijn de reacties van klanten volgens de brouwers overweldigend positief.
Nieuwe recepten
“AI geeft ons toegang tot nieuwe recepten waar we voorheen niet aan hadden gedacht”, zegt Prinz Pinakatt, die de bierdivisie leidt van Tilray Brands, het in New York gevestigde moederbedrijf van Atwater. Machinelearning kan de details van complexe smaken ontleden, de ingrediënten en de apparatuur analyseren waarover een individuele brouwerij beschikt, en vervolgens nieuwe recepten bedenken waarbij de zoetheid, de zuurtegraad, het hopgehalte en andere eigenschappen worden aangepast om ervoor te zorgen dat het eindproduct in de smaak valt bij veeleisende klanten.
‘AI geeft ons toegang tot nieuwe recepten’
Beau Warren, die in 2021 de brouwerij Species X Beer Project in Amerika opende, weet dat uit de eerste hand. In 2022 begon hij AI-modellen te trainen op een aantal parameters – zijn eigen recepten, verschillende soorten gist, de zuurtegraad van het water, verscheidene hopsoorten, de ingrediënten in de brouwerijkelder en de typische samenstelling van pils, stout en andere bieren. In 2024 begon hij die te gebruiken om het brouwproces te sturen. In één geval stelde de bot, nadat hem was gevraagd een nieuw pilsbier te bedenken, voor om Maris Otter-gerst, dat meestal in stouts wordt gebruikt, te mengen met Belgische kandijsiroop. “Ik zou er nooit aan hebben gedacht dat in een pils te doen”, zegt hij. “Maar ik vond het een van de beste pilsbieren die ik ooit heb gemaakt.” Zijn klanten waren dezelfde mening toegedaan: volgens Warren gaven ze de door AI gebrouwen bieren doorgaans een hogere waardering dan de bieren die hij en zijn collega-brouwers hadden bedacht.
Chemie van bier
Ook wetenschappers zijn geïntrigeerd door wat bots hen kunnen vertellen over de chemie van bier. In 2024 analyseerden onderzoekers van de KU Leuven de chemische samenstelling van 250 Belgische bieren. Vervolgens trainden ze algoritmen om de effecten van het toevoegen of weglaten van verschillende aromastoffen, zoals glycerol en melkzuur, op de smaak in kaart te brengen. “De modellen die we ontwikkelen, helpen ons om de complexe relatie tussen de chemische samenstelling van een bier, de smaak ervan en hoe consumenten het zullen vinden, te begrijpen”, zegt Kevin Verstrepen, de biowetenschapper die het onderzoeksteam leidde.