Ahold Delhaize overstijgt verwachtingen en zet franchiseplannen door

Tijdens een tumultueuze ondernemingsraad kondigde Delhaize de overdracht van 15 winkels aan zelfstandige ondernemers aan. | Bron: Belga

Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Delhaize, heeft in het tweede kwartaal betere resultaten behaald dan verwacht. De operationele marge kwam uit op 4,2%, wat hoger is dan de voorspelde 3,9%. De operationele winst steeg tot 933 miljoen euro, een stijging van 3,2%, terwijl de omzet groeide tot 22,35 miljard euro, boven de voorspelde 22,21 miljard euro.

Volgens CEO Frans Muller begint het bedrijf “de vruchten te plukken van de structurele veranderingen in de activiteiten door het toekomstplan in België en de kostenbesparingsinitiatieven in Europa en de VS.” Hij voegt eraan toe: “Onze operationele marge van 4,2% plaatst ons in een sterke positie om verdere groei-investeringen te versnellen en komt op een moment waarop we positieve volumetrends in beide regio’s waarnemen.”

Efficiënter

Naast de financiële resultaten werkt Delhaize hard aan de implementatie van zijn franchisemodel in België. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het de 128 supermarkten die het zelf beheerde, wilde overdragen aan zelfstandige ondernemers. Dit besluit leidde tot aanzienlijke sociale onrust en protesten, maar het management bleef vastbesloten om door te gaan met de transitie. Tot nu toe zijn al 108 winkels succesvol overgedragen aan franchisenemers, en de verwachting is dat de volledige overgang tegen het einde van dit jaar zal zijn voltooid.

De overstap naar een volledig franchisemodel is volgens Muller een strategische zet die de flexibiliteit en groei van Delhaize verder zal versterken. “Deze strategie stelt ons in staat om sneller te reageren op veranderingen in de markt en ons aan te passen aan de wensen van de consument”, zegt Muller. Door de focus te verleggen naar franchise, kan Delhaize efficiënter opereren binnen de competitieve retailsector en zich beter positioneren voor de toekomst.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content