Aftellen naar groei
In afwachting dat de omzet en de winst weer groeit, is GlaxoSmithKline een van de beste en stabielste dividendbetalers in de farmawereld.
De eerstekwartaalcijfers van de Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK), met zijn beurskapitalisatie van ongeveer 100 miljard euro, waren een teleurstelling. Niet alleen kwamen de resultaten onder de verwachtingen uit, er rezen ook twijfels over het medicijn Advair.
In de eerste drie maanden van dit jaar haalde GSK een omzet van 5,6 miljard pond. Tegen constante wisselkoersen komt dat neer op een stijging met 1 procent. De kleinere afdelingen Vaccins (+10 %) en Consumer Healthcare (+24 %) konden de daling van de grootse divisie, Pharmaceuticals (-7 %), nipt opvangen. Die afdeling was goed voor 67 procent van de omzet in 2014. De recurrente winst per aandeel (zonder eenmalige elementen) zakte met maar liefst 16 procent tot 17,3 pence.
Het astmamiddel Advair is het best verkopende geneesmiddel van GSK, met een opbrengst van 4,23 miljard pond in 2014. Het product moet buiten de Verenigde Staten het hoofd bieden aan generische concurrentie, en het management van GSK vreest dat het nu ook generische concurrentie krijgt in de Verenigde Staten. Het houdt er zelfs rekening mee dat de Amerikaanse omzet van Advair, die vorig jaar nog ruim 2 miljard pond bedroeg, tegen 2020 terugvalt tot 300 miljoen pond.
Extra dividend
GSK trok vorig jaar de aandacht toen het een grote deal met Novartis bekendmaakte. Dat partnerschap in consumer healthcare — waarin producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin betrokken zijn — is afgerond. GSK, dat 63,5 procent van de joint venture verwierf, verstevigde daarmee zijn tweede plaats op de wereldranglijst, na Johnson & Johnson. Daarnaast nam GSK de vaccinafdeling van Novartis over, op de griepvaccins na. Het verkocht zijn kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard dollar (1,5 miljard dollar hangt af van de onderzoeksresultaten).
Na de deal met Novartis kondigde het management van GSK aan dat het 4 miljard pond extra aan de aandeelhouders zou uitkeren. Door de twijfels over Advair beperkt het dat bedrag tot 1 miljard pond. Het extra dividend daalt daardoor van ongeveer 80 naar 20 pence per aandeel.
Het management schroeft dat extra dividend wel terug om het gewone dividend op peil te houden. Al drie decennia lang heeft GSK zijn dividend niet meer verlaagd. De aandeelhouders kregen de belofte dat het gewone dividend op 80 pence per aandeel gehandhaafd blijft voor de periode 2015-2017. Dat komt overeen met een verwacht dividendrendement van ruim 6 procent bruto, een van de hoogste in de sector.
Defensieve belegger
Dit jaar is een overgangsjaar, maar de voorbije twee jaar haalden tien kandidaat-medicijnen de markt. Die moeten er mee voor zorgen dat GSK in de periode 2016-2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van de recurrente winst per aandeel van 5 à 10 procent realiseert.
GlaxoSmithKline is duidelijk geen aandeel voor de agressieve belegger die mikt op de korte termijn. Wel is het een basiswaarde voor de defensieve langetermijnbelegger die voorlopig tevreden is met een hoog dividendrendement en wacht op de hernemende groei van de omzet en de winst.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier