Aangename kennismaking

Restaurant Bhavani in Brugge biedt de ideale formule om de zeer gevarieerde Indiase keuken te verkennen : bont gekruid, maar gematigd pikant.

Het onmetelijke India herbergt bijna 15 % van de wereldbevolking. Driekwart van de inwoners is Hindoe ; verder zijn er boeddhisten, islamieten en christenen. Alles bij elkaar worden er 850 talen en dialecten gesproken, elk met eigen gewoonten en tradities, zodat men moeilijk kan spreken van een Indiase keuken. Wel zijn er gemeenschappelijke karakteristieken, zoals het vermogen om verschillende kruiden en specerijen bijeen te brengen in sterk gearomatiseerde gerechten.

In het noorden (de graanstreek) wonen veel vegetariërs, die hun eigen ongedesemd brood bakken dat ze driemaal per dag eten met groenten. Daar wordt gekookt met ghee (geklaarde ranzige boter). New Delhi verwierf een reputatie met tandoori-gerechten, die bereid worden in een vatvormige oven van klei of aardewerk. Tegen de binnenwand bakt men lekkere chapati-broodjes ; spiesjes met gemarineerd gevogelte, vlees en vis worden vrijwel rechtop gezet in de hete oven. Het zuidwesten van India is bekend voor bereidingen van vis en zeevruchten met fruit, rijst en kari (curry).

Overal in India is het gebruikelijk om alle gerechten tegelijkertijd op te dienen in kleine kommetjes op een thali (een grote schotel). Meestal is er ook een bereiding bij met peulvruchten ( dhal) of een ander vegetarisch gerecht. Bij het eten drinkt men lassi, een verfrissende yoghurtdrank die op smaak wordt gebracht met suiker of zout. Na de maaltijd is er koffie of thee, gekruid met kardemom, kaneel en foelie. En ten slotte verschijnt er een schaaltje paan : een sterk geparfumeerd hapje met onder meer specerijen en betelnoot, dat de spijsvertering bevordert.

Het uitstekende eethuis Bhavani in Brugge biedt de ideale formule om de zeer gevarieerde Indiase keuken te verkennen. Voor 1200 frank wordt een thali geserveerd met diverse voor- en hoofdgerechten, bont gekruid maar gematigd pikant om de tere Vlaamse mondjes te beschermen. Het sierlijk gedecoreerde restaurant is ondergebracht in een oud Brugs brouwershuis, waar historische en koloniale elementen elkaar aanvullen onder de dromerige klanken van Indiase muziek.

De dagelijkse leiding is in handen van de broers Guy en Philip Acharya (Guy kreeg een opleiding informatica, Philip studeerde bedrijfsbeheer in Londen). Op de achtergrond waakt moeder Mady, een Vlaamse die trouwde met een Indiase handelaar in specerijen en thee. Aan de tafeltjes zitten zakenlui en burgers van alle leeftijden, maar opvallend weinig toeristen.

PIETER VAN DOVEREN

Guy en Philip Acharya Zorgen voor een aangename kennismaking met de bont gekruide Indiase keuken, onder het wakend oog van moeder Mady (op de achtergrond).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content