Video | Nieuws

Aandeelhouderswissel waardeert team.blue op bijna 5 miljard euro

Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur Trends

Hg verkoopt een deel van zijn aandelen in team.blue aan het Canadese CPP Investments. De deal waardeert het Belgische hosting- en internetdienstenbedrijf op 4,8 miljard euro.

Het ziet ernaar uit dat team.blue het meest waardevolle Belgische techbedrijf is. Door de transactie met Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) wordt de hosting- en dienstenreus op 4,8 miljard euro gewaardeerd. Team.blue wordt zo een van de grootste Europese technologiebedrijven in privébezit.

CPP sluit zich als minderheidsaandeelhouder aan bij Hg Capital, de team.blue-oprichters Jonas Dhaenens en Ali Niknam, en een managementteam onder leiding van CEO Claudio Corbetto. De nieuwe investering moet de groeistrategie van het techbedrijf ondersteunen “om steeds waardevollere online tools voor bedrijven aan te bieden, met verdere AI-geleide productinnovatie”.

Team.blue zal zijn aanbod uitbreiden om te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten. De producten moeten onder meer de beveiliging verbeteren, bezoekers- en conversiepercentages verhogen, de betrokkenheid van klanten verbeteren en helpen bij online en offline handelsstrategieën.

“We zijn verheugd CPP Investments te verwelkomen, een toonaangevende wereldwijde institutionele investeerder met waarden die nauw aansluiten bij die van ons”, zegt Dhaenens. “De benadering van CPP Investment als langetermijninvesteerder in geduldig kapitaal sluit perfect aan bij onze visie op duurzame groei. We danken Hg voor zijn voortdurende steun en heten CPP Investments van harte welkom, nu we samen onze ambitieuze groeiplannen nastreven.”

Hostingplatform

Team.blue ontstond in 2019 uit de fusie van Combell en TransIP. Het eerste werd in 1999 opgericht door de toen 16-jarige Dhaenens die zijn vader wilde helpen om een website te registreren en te maken. Dat was in België toen nog een heel omslachtig proces. Dhaenens zocht een makkelijke manier en startte een kleine business om ook buurtwinkels en kleine zelfstandigen uit de nood te helpen. Doorheen de jaren groeide het hostingplatform uit tot een volwaardige aanbieder van internetdiensten en andere digitale oplossingen. De laatste jaren werd onder impuls van de private-equityspeler Hg Capital een serieuze groeispurt ingezet. Ook de nadruk op software-as-a-service (SaaS) kwam in een stroomversnelling.

Eind mei kocht team.blue nog de web- en hostingaanbieder Loopia Group, die actief is in Noord- en Oost-Europa. Het Oost-Vlaamse techbedrijf zag in de Zweedse sectorgenoot een interessante toevoeging om zijn geografische aanwezigheid in Europa verder uit te breiden. Dankzij de overname is het klantenbestand van team.blue aangegroeid tot ruim 3,3 miljoen kleine en middelgrote bedrijven in meer dan twintig Europese landen.

Acquisities

Team.blue is een sterk winstgevend bedrijf. Het heeft al jaren geen extra equity meer nodig als motor van innovatie of overnames. “We hebben voldoende capaciteit om elk jaar naast onze sterke organische groei te blijven investeren in innovatieve oplossingen door overnames van business-to-business SaaS-bedrijven die zinvol zijn om uit te rollen op Europese schaal”, aldus Dhaenens. 

Hg Capital blijft aan boord als belangrijkste financiële partner, naast CPP dat een aanzienlijke positive als minderheidsaandeelhouder inneemt. De private-equitypartner, die ook in Visma participeert, zal “vol goesting” verder kapitaal verschaffen voor productinnovatie en uitbreiding door acquisities te stimuleren. “Samen bouwen we aan een leider in een miljardencategorie”, klinkt het daar. “We zijn trots op deze prestaties, we werken samen met meerdere ondernemers die nu deel uitmaken van de groep en hebben ambitieuze plannen om er de komende jaren nog veel meer te verwelkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content