Aan de slag
We beginnen aan een nieuw decennium en dus zetten we de tellers terug op nul. Twintig tien. Twee ronde getallen die goed in de mond liggen en gretig worden opgepikt door communicatiespecialisten. Maar ook door analisten, hoofdeconomen en beursspecialisten. Want toevallig of niet, een synthese van de prognoses van de beursprestaties voor 2010 leert dat de verwachtingen schommelen tussen een winst van 20 % bij de grootste optimisten tot 10 % bij de meest voorzichtige analisten.
Als we eind dit jaar de balans zullen opmaken, zal de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden liggen. Een resultaat waar beleggers vandaag zonder twijfel voor willen tekenen en wat volgens ons ook zeker niet onrealistisch is. Maar er zal hard gewerkt moeten worden om dit resultaat te kunnen behalen.
Dat we begin dit jaar zullen voortborduren op de sterke rally van 2009, daar zijn de meeste analisten het over eens. Waar ze het niet over eens zijn, is over de manier waarop het cijfer op het einde van de rit tot stand is gekomen. Sommigen spreken over een jaar met twee gezichten, een erg sterke prestatie in de eerste jaarhelft, die door een magere tweede jaarhelft flink wordt afgeroomd. Anderen zien een meer gelijkmatige prestatie doorheen het jaar, met een nijdig laatste kwartaal.
Hoe het ook zij, er zal huiswerk moeten worden gemaakt. Terwijl je vorig jaar al een flinke inspanning moest doen om geen winst te boeken op de aandelenmarkten, zal het er in 2010 meer dan ooit op aankomen om de juiste keuzes te maken. De juiste regio’s, de juiste sectoren, de juiste aandelen binnen die sectoren en misschien vooral het juiste tijdstip om in of uit te stappen.
Als het voorbije decennium beleggers één ding geleerd zou moeten hebben, dan is het ongetwijfeld het belang van markttiming. De Stoxx50 is in 2000 van start gegaan op een niveau van 4904 punten, om in maart 2003 ruimschoots te halveren tot 1850 punten. In de zomer van 2007 waren de meeste indices goed op weg om de top van 2000 te bereiken en volgens sommige kranten lag voor de Bel-20-index de kaap van 5000 punten dat jaar zelfs voor het grijpen. Dat het even anders is gelopen, is inmiddels genoegzaam bekend.
Afgeklokt op een verlies van 39,5 % voor de Stoxx50 vorige week donderdag spreken doemdenkers ongetwijfeld van een verloren decennium, maar wie voor de analyse van het beursklimaat verder kijkt dan de klassieke beursbarometers, leest in de statistieken dat er ook sectoren zijn die nagenoeg immuun geweest zijn voor de hevige schommelingen en correcties. Ver moet je trouwens niet zoeken. In Brussel leverden onder meer CMB, Lotus Bakeries, Umicore en Rosier de voorbije tien jaar een heel mooie return op. Op het eerste gezicht zijn dat nochtans niet de meest evidente keuzes.
Ook bepaalde regio’s hebben er sinds 2000 een indrukwekkende klim op zitten. Usual suspects als China en Brazilië hebben de uitschuiver van 2008 weliswaar nog niet helemaal verteerd, maar staan wel nog een stuk hoger dan aan de vooravond van het eerste decennium van de 21ste eeuw. Ook voor wie erin slaagde om in de juiste sectoren positie te nemen, zijn de voorbije tien jaar geen maat voor niets geweest. En de goudprijs? Wel, die evolueerde van 273 dollar naar ongeveer 1100 dollar.
Voor dit jaar zal het er dus op aankomen om bij de pinken te blijven. Een eerste belangrijke test krijgen we ongetwijfeld al in de tweede helft van januari. Dan worden in de VS de eerste resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige boekjaar bekendgemaakt. Dat het een beter kwartaal wordt dan de laatste drie maanden van 2008, daar lijkt niemand aan te twijfelen. De vergelijkbare basis zeg maar is bijzonder zwak en dus komt het er voor bedrijven op aan om op zijn minst de verwachtingen in te lossen en ze bij voorkeur zelfs te overtreffen.
Maar daar stopt het natuurlijk niet. Ook de volgende kwartalen moeten de bedrijfsresultaten de forse koerswinsten van de voorbije maanden kunnen verantwoorden. Volgens Thomson Financial bedraagt de gemiddelde winstverwachting voor bedrijven binnen de Standard & Poor’s 500 volgend jaar 77,54 dollar per aandeel, of zo’n 30 % meer dan in 2009.
En dat moet je dus verdienen. In elk geval kan u er ook dit jaar weer op rekenen dat de Cash-redactie voor de nodige informatie zal zorgen. Maar informatie is geen kennis, enkel de grondstof waar je zelf mee aan de slag moet. Het zaaien, bemesten en hopelijk ook het oogsten laten we aan u over. Maar laat één ding duidelijk zijn: steek dit jaar vooral veel energie in uw portefeuille.
Steven Vandenbroeke
Terwijl je vorig jaar al een flinke inspanning moest doen om geen winst te boeken op de aandelenmarkten, zal het er in 2010 meer dan ooit op aankomen om de juiste keuzes te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier