A l’Abri des Etoiles

Persoonlijke ontvangst, huiselijke warmte en feestelijk tafelen in restaurant A l’Abri des Etoiles.

Crupet is een van de mooiste dorpjes uit de Condroz. Vroeger woonden er zo’n 600 zielen en waren er molens, olieslagerijen, gieterijen en brouwerijen. Vandaag zijn de meeste activiteiten stilgevallen. Alleen het kasteel – dat eruitziet als een wachttoren – en de eeuwenoude huizen verwijzen nog naar dat bloeiende verleden.

In Crupet staat de tijd stil, dat merk je wanneer je een glas drinkt in het café-restaurant tegenover het kasteel. Op de berg bevindt zich een pleintje, met rond de vier eeuwen oude linde de 12de-eeuwse kerk en huizen in natuursteen.

J ohan Rifflart en Marlène Portier huurden het oudste en mooiste pand om er een restaurant in onder te brengen. Het bescheiden formaat en de charme van de als bonbonnière gedecoreerde eetkamer vertellen hoe Johan en Marlène de gasten wensen te ontvangen: persoonlijk en met de warmte van een brandend haardvuur. Met de naam A l’Abri des Etoiles – beschermd tegen de sterren – wil Rifflart duidelijk maken dat hij kookt om de gasten te behagen en niet voor de beoordeling in de gidsen. Johan Rifflart weet alles van sterren, hij werkte immers in veertien restaurants met een Michelin-ster. Zijn kookstijl omschrijft hij als een “nieuwe keuken op een oude manier”, waarmee hij verwijst naar de klassieke basis en het respect voor tradities.

Specialiteiten zijn gerechten met lever, zoals gerookte eendenlever op salade met olie van gedroogde vruchten (680 frank) en wilde eend met bessen en in ganzenvet gebakken cornes de gatte-aardappels (780 frank).

Wij kozen het menu Balade des Gourmets (1790 frank) en namen daar de voorgestelde wijnen bij (2690 frank). Rifflart is immers maître sommelier! Het glas werd gevuld met een fraaie Chardonnay Somantana 1997 uit Spanje en op het bord kwam (te) grof gesneden carpaccio van rundvlees met schijfjes terrine van ganzenlever en salade van knolselder. Gewurztraminer van Preis-Zimmer 1997 begeleidde op een perfecte manier de ravioli gevuld met zwezerik en kreeft, geserveerd in een door geelwortel gekruide roomsaus. Gekoelde soufflé, gedraaid met kersenwijn en likeur Guignolet, werd opgediend als tussendoortje, opgevolgd door prachtig lamsvlees met tijmjus, puree van Charlotte-aardappel en zachte look en een evenwichtige rode Château David, een cru bourgeois uit de Haut-Médoc. Gekarameliseerde ananas met bananenijs en coulis van passievrucht sloten deze feestelijke maaltijd gepast af.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content