75 procent meer verkopen via Amazon in België: Prime Video blijft voorlopig reclamevrij

© Getty

In 2023 verkochten Belgische kmo’s voor meer dan 10 miljoen producten via Amazon. Een stijging met 75 procent vergeleken met twee jaar geleden. Streamingdienst Prime Video van Amazon blijft in België voorlopig advertentievrij. Dat heeft de country manager van de Amerikaanse internetreus in België, Eva Faict, donderdag gezegd.

Amazon lanceerde exact twee jaar geleden een Belgische versie van zijn webwinkel, met bijbehorend Prime-lidmaatschap. Cijfers over de verkopen en abonnees in België, wil de e-commercereus niet vrijgeven, al zegt Faict wel “een zeer tevreden country manager” te zijn.

Het bedrijf maakte donderdag wel enkele nieuwe cijfers bekend over de verkopen van Belgische bedrijven via Amazon. In 2023 verkochten 1.400 kmo’s meer dan 10 miljoen producten via de webwinkel, een stijging met 75 procent vergeleken met 2022. In oktober dat jaar lanceerde Amazon zijn Belgische webwinkel met 1.200 verkopers, maar daarvoor hadden al meer dan duizend Belgische kmo’s de weg gevonden naar de buitenlandse webshops van Amazon.

Amazon wijst er graag op dat het via zijn wereldwijde netwerk voor kmo’s een groeimotor in het buitenland kan zijn. Belgische verkopers genereerden in 2023 een exportomzet van 350 miljoen euro via Amazon. “Meer dan 90 procent van de kmo’s exporteerde hun goederen wereldwijd”, luidt het. De Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het VK en Italië zijn daarbij de grootste afzetmarkten.

Reclamevrij

In België blijft Prime Video voorlopig nog reclamevrij, bevestigt Faict. “We hebben geen plannen om advertenties toe te voegen”, benadrukt ze. Tot nader order blijft ook de prijs van Prime-lidmaatschap in ons land ongewijzigd op het lanceringsbedrag van 2,99 euro per maand. Het gaat om een prikje vergeleken met onze buurlanden: zo kost Prime maandelijks intussen 4,99 euro in Nederland, 6,99 euro in Frankrijk en 8,99 euro in Duitsland. In thuisland VS rekent Amazon zelfs al 14,99 dollar per maand aan.

Vorige week maakte Amazon bekend dat series en films op Prime Video vanaf 2025 standaard “beperkte advertenties” zouden bevatten in Nederland. De ingreep is nodig “om te kunnen blijven investeren in interessante content”, luidde het. Wie reclamevrij wil blijven kijken, moet maandelijks enkele euro’s extra ophoesten. Eerder voerde Amazon al advertenties aan zijn streamingdienst toe in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Geen extra diensten

Elders zijn bij Prime doorgaans dan ook meer diensten inbegrepen. In België gaat het naast Prime Video alleen nog om gratis bezorging bij bestellingen op de webwinkel van Amazon, gratis cloudopslag van foto’s via Amazon Photos en enkele voordelen via Prime Gaming. Elders bevat het lidmaatschap onder andere muziekstreamingdienst Amazon Music of bijvoorbeeld nog toegang tot de e-bookcatalogus van Prime Reading.

In de nabije toekomst hoeven Belgen ook niet te rekenen op extra diensten. “We kijken altijd naar extra diensten die we kunnen toevoegen, maar in de eerste plaats focussen we op het perfectioneren van het Prime-merk met solide bezorgingsvoordelen voor klanten en op entertainment met onze streamingdienst”, aldus Faict.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content