6 wijnadresjes waar u eens lekker kunt doorzakken

Tot voor een paar jaar was het aantal wijnbars in ons land op één hand te tellen. Nu lijkt het wel of er dagelijks nieuwe bijkomen. Wij bezochten 6 wijnbars waar u óók lekker kunt eten.

1. Café des Spores (Brussel)

In de afgelopen twee jaar is er in Brussel een groot aantal wijnbars bijgekomen, maar een uitschieter is zonder meer het Café des Spores. Het is opgericht door twee enthousiaste wijnliefhebbers en amateurs van streekgerechten: Pierre Lefèvre en Philippe Emmanuelli. De eerste weet alles over champignons, de tweede is een van de beste wijnkeldermeesters van België. Met z’n tweeën hebben ze gekozen voor een atypische wijnbar die zijn onderkomen heeft in een oude ijzerwinkel. De wijnbar telt twee verdiepingen en de inrichting (een soort bistro) oogt bijzonder aangenaam. Van bij de ingang al ziet u de lange toog met daarachter een groot zwart bord waarop de tapas staan vermeld. Die zijn meestal gemaakt op basis van champignons, het product waar het hier allemaal om draait.

Het Café des Spores ademt de sfeer uit van krijt en schoolborden. Schetsen en humoristisch gepresenteerde maar toch onberispelijke producten (zoals bijvoorbeeld de sardientjes die op tafel in hun origineel blik worden geserveerd) overheersen hier. Dezelfde benadering geldt voor de wijn. Philippe Emmanuelli voert de wijnliefhebber mee door de verschillende wijnstreken en druivenrassen. Soms gaat hij daarin erg ver: op aanvraag beschrijft hij de weg van Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela aan de hand van de diverse grand Cru’s.

oude ijzerwinkel. tapas op basis van champignons.

Een ander uitstekend adresje is Un des Sens. Deze wijnbar is gespecialiseerd in de minder bekende wijnregio’s.

Dit is het terrein van Coralie Mouge, een jonge Franse wijnkeldermeester die de durf heeft om lekkere wijnen te zoeken waar de meeste sommeliers stoppen. Haar passie is Duitsland, Oostenrijk en de minder bekende Franse streken. Als echte nomade kent zij de wijnen van de Jura tot Australië. Coralie is immers een onverbiddelijke voorstandster van ‘echte’ wijnen, wijnen die worden gemaakt door wijnboeren die weigeren om flessen aan de lopende band te produceren. Zij vertelt aan iedereen dat wijn in eerste instantie een product is dat van druiven komt en dat er geen enkele reden is om extreem af te wijken van de smaak van die vrucht.

Haar wijnbar is comfortabel ingericht: een gezellig en discreet verlicht salon waar u zich meteen thuis voelt. Op de eerder beperkte eetkaart staan vooral kazen, streekworsten en enkele recht-door-zee gerechten.

discreet salon.

klemtoon op duitsland, oostenrijk en de minder

bekende franse streken.

kazen, streekworsten en enkele recht-door-zee gerechten.

De Bar(t)-à-vin is een vrij recent etablissement, maar kende meteen succes in de Scheldestad. En nee, de stadsgids van Louis Vuitton maakte geen vergissing toen deze wijnbar amper een paar maanden na de opening al meteen enkele sterren kreeg toebedeeld.

De wijnbar bevindt zich in de Antwerpse slagerswijk, meer bepaald in een oud winkelpand waar vroeger het vlees werd ontbeend. Met zijn art-nouveautegels uit de jaren dertig behoort deze wijnbar eigenlijk tot het nationale voedselpatrimonium.

De baas is Bart Adriaenssens en hij is zo slim geweest de oude inrichting te laten zoals ze was. Hij heeft de oude vleeshaken aan het plafond bewaard, wat deze plek een extra cachet geeft.

Net als in het Café des Spores zijn het ook hier de spontaniteit en de ongedwongenheid van de menukaart die de mensen aanspreken. Als voorgerecht hebt u de keuze uit antipasta en vleeswaren. Een speciale vermelding verdient de uitstekende Corsicaanse ham. De hoofdschotel varieert van dag tot dag: steak tartaar op dinsdag, gegrilde gamba’s op woensdag, vis op vrijdag. Alles wordt bereid voor de ogen van de gasten. Bart draagt ook zorg voor de details: fruitige olijfolie met prosecco als aperitief.

De wijnen zijn goed en origineel. Als echte liefhebber biedt Bart een eerder beperkte wijnkaart aan (ongeveer veertig soorten wijn), maar vult die ruimschoots aan met zijn persoonlijke ervaring met de Roussillon-streek en met zijn voorliefde voor Spanje. In zijn selectie zitten betaalbare wijnen die zowel de doorgewinterde liefhebber als de onmiddellijke meerwaardezoeker behagen. Bart schept er zichtbaar genoegen in om zijn klanten een aantal verrassende wijnen te laten ontdekken. Bij vleeswaren bijvoorbeeld durft hij best een beaujolais serveren die gemaakt werd door een wijnbouwer die luistert naar de naam Philippe Jambon. Wanneer Bart de wijn kiest die bij het gekozen gerecht past, is het elke keer weer een schot in de roos.

oude slagerij.

nadruk op roussillon-streek en spanje.

de hoofdschotel varieert van dag tot dag:

steak tartaar op dinsdag, gegrilde gamba’s op

woensdag, vis op vrijdag. alles wordt bereid voor

de ogen van de gasten.

Een ander interessant adresje in Antwerpen is de Pazzo. Deze voormalige graanloods is een toonvoorbeeld van de nieuwe wind die door de wijnwereld waait. Het interieur is aanlokkelijk, met houten balken aan het plafond, gezandstraalde roestvrijstalen en glazen tafeltjes en katoenen servetten. Sinds de opening is het in de wijnbar nooit meer rustig geweest.

De wijnkaart is enorm en bevat wijnen van Uruguay tot Hongarije. De baas, William Wouters, is niet echt een onbekende, aangezien hij al de titel van ‘beste sommelier van België’ in de wacht heeft gesleept.

De ware revolutie komt echter van het keukenfront. Met de slogan ‘Where wine meets food’ moet de Pazzo wel zijn beste beentje voorzetten. De chef-kok biedt een verbluffende fusion-keuken aan. Op het bord een mooie mix van oosterse en westerse gerechten. De Franse, Italiaanse en Japanse keuken worden hier op een originele manier door elkaar gemengd: carpaccio van verse ganzenlever, sashimi, miso, enoki-champignons…

voormalige graanloods.

enorme keuze, van uruguay tot hongarije. de baas

behaalde ooit de titel ‘beste sommelier van belgië’.

verbluffende fusion-

keuken.

In Doornik is het Jean-François Damien die met zijn wijnbar/wijnwinkel Vins par-ci Vins par-là Henegouwen op de wijnkaart-nieuwe-stijl zet. Ook hier is de benadering flexibel en duidelijk geïnspireerd op het werk van onafhankelijke en minder bekende wijntelers.

De baas heeft de duidelijke wens om het grote publiek in te wijden in de rijkdommen van de minder bekende wijnstreken. Zonder pretentie laat Jean-François Damien de wijnen vergezellen van heerlijke streekproducten. Een romige geitenkaas of een evenwichtige leverpastei passen perfect bij een wijntje uit de Roussillon of bij een atypische wijn met Côtes du Rhône op het etiket. Damien behoort tot de keldermeesters die het opnemen voor de natuurwijnen, wijnen die het resultaat zijn van de reactie van bepaalde wijnboeren op het systematisch gebruik van chemische producten zoals onkruidverdelgers, exogene giststoffen, kunstmeststoffen, systemische geneesmiddelen enzovoort. Kortom, alles wat niets meer te maken heeft met de band tussen de wijn en de streek waar hij vandaan komt.

wijnen van onafhankelijke en minder bekende

wijntelers.

heerlijke streekproducten.

Met L’Ange-vin heeft ook Luik zijn wijnbar van de jongste generatie. Deze wijnbar bevindt zich op het marktplein en heeft een minimalistisch kader met kerkstoelen en aluminium tafels. De verlichting is goed doordacht.

Hier wordt het soms elitaire imago van de wijn ontkracht. De baas – die overigens zelf een wijnhandelaar is – heeft een kaart samengesteld met originele wijnen die hij in diverse streken heeft ontdekt. Er zitten heel betaalbare pareltjes bij en daarbij serveert hij eenvoudige gerechten (de menukaart wordt elke maand aangepast). In deze wijnbar zijn verscheidenheid en knabbelzin (à la tapas) troef.

minimalistisch.

betaalbare pareltjes.

SPA yon-ka: het schoonheidsparadijs van PARIJS 76

berlutti: een legende aan de voet 78

gastro 82

golf 83

mobiel 84

BOEKEN 86

agenda 88

Michel Verlinden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content