400.000 paaskuikens
Aan paaskuikentjes is geen gebrek bij Ghekiere. In de Wevelgemse broeierij komen wekelijks 400.000 kuikentjes uit hun ei.
I n 1987 stapte Filip Ghekiere in het fami- liebedrijf dat zijn grootvader in 1930 oprichtte. In de broeierij worden eieren van braad- en legkippen uitgebroed. In een bijzonder competitieve sector onderscheidt het bedrijf zich met zijn 180.000 moederdieren die het in eigen beheer heeft, verspreid over verschillende vermeerderingsbedrijven in Vlaanderen en Wallonië. Ondanks de dioxinecrisis slaagde Ghekiere erin om in vijf jaar de omzet te vervijfvoudigen. Vorig jaar bedroeg de omzet 7,4 miljoen euro.
De exportstrategie van het bedrijf wordt geregeld bijgestuurd, afhankelijk van externe factoren. “Dertien jaar geleden was 80 % van de productie bestemd voor de export,” legt Ghekiere uit. “Een gevaarlijke situatie, want we waren maar van één klant afhankelijk. Daarom beslisten we ons meer te concentreren op het binnenland. We bouwden de export af tot 10 %. We werden hierbij geruggensteund door de bouwwoede van kippenstallen in die periode.” Vandaag kijkt Ghekiere opnieuw over de grenzen. Door de bouwstop komen er immers geen nieuwe kippenstallen bij en moet hij groei verwachten in Frankrijk, Nederland, Griekenland, Libië en Algerije.
Landbouwers zijn de belangrijkste klanten van het veertienkoppige bedrijf. De voorbroedmachines broeden de eieren gedurende achttien dagen uit. Daarna worden de eieren overgeplaatst naar uitkomstkasten, waar ze drie dagen later als kuiken geboren worden. Iedere week verwelkomt Ghekiere zowat 400.000 kuikentjes.
Vorig jaar nam Ghekiere het mestverwerkingsbedrijf Gheros uit Watou over. “Nu doen we al mesttransporten voor zowel de eigen bedrijven als de klanten, maar het is de bedoeling om de mest ook te composteren. De behandelde mest zal een stuk goedkoper zijn dan kunstmest en een ideale grondverbeteraar, door de humus. Zo kunnen we zelfs het Vlaamse mestprobleem gedeeltelijk oplossen.” Voorlopig zit dit proces nog in de ontwikkelingsfase. De meeste zorgen gaan momenteel naar de vogelpest die in Nederland uitbrak. “Het is bang afwachten,” zegt Ghekiere. “Dit is veel erger dan de dioxinecrisis. Toen volstond het om de besmette groep te verwijderen. Bij influenza moeten alle dieren geruimd worden. We nemen beschermingsmaatregelen door geen vreemden in de kippenstallen toe te laten en de vrachtwagenbestuurders te verbieden de verschillende klanten na elkaar te bezoeken. Telkens ze een klant bezocht hebben, moet de vrachtwagen ontsmet worden.”
Melanie De Vrieze
“De behandelde mest zal een stuk goedkoper zijn dan kunstmest en een ideale grondverbeteraar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier