350 ontslagen bij Ontex, fabriek in Eeklo sluit op 20 december 

Ontex-hoofdkantoor in Eeklo | Foto: Belga

In de Ontex-fabriek in Eeklo hebben de directie en het personeel maandagavond een sociaal plan afgeklopt. 350 werknemers worden daar collectief ontslagen. Een tweede voorstel voor een sociaal plan haalde het vorige week woensdag niet, maar het sociaal overleg ging wel verder. Sindsdien onderhandelden de bonden en de directie over een compromis. De staking die er 10 dagen heeft geheerst, werd stopgezet en een sociaal plan werd bijgestuurd.

“Het sociaal plan werd gisteravond laat nog getekend met de afgesproken aanpassingen”, zegt Evi Van Der Bracht van ACV. Voordien werd al in een verhoogde afscheidspremie voorzien. Na de stemming was er vooral nog nood aan duidelijkheid rond de berekeningen en het afwijkingspercentage op de productiequota.

Het personeel moet dus wel een minimale productie voorzien tot het allerlaatste moment. “We begrijpen dat het concreet vastleggen van een laatste productiedatum een emotioneel moment is voor onze medewerkers en hun gezinnen”, zegt de directie daarover. “Deze stap brengt echter ook duidelijkheid voor hen, en de mogelijkheid om vooruit te kijken. Onze prioriteit ligt nu bij het creëren van een serene werkomgeving, én het uitvoeren van de ondersteunende maatregelen bij de zoektocht naar nieuw werk, zoals het opzetten van de tewerkstellingscel, het organiseren van een jobbeurs en verschillende infosessies.”

Het akkoord omvat “een evenwichtig en ernstig pakket van ondersteunende maatregelen”, zegt de directie nog. “Met als ambitie de mensen zo goed mogelijk te begeleiden naar een nieuwe job. Op basis van de reacties van andere werkgevers uit de regio, hebben wij goede hoop dat onze medewerkers snel een nieuwe job zullen vinden.”

De fabriek van Ontex in Eeklo sluit tegen het einde van het jaar, de vooropgestelde sluitingsdatum is 20 december. De Ontex-fabriek in Eeklo gaat dicht en een vestiging in Buggenhout wordt afgeslankt. Ook daar verliezen zowat 140 mensen hun job. Voor die vestiging is afzonderlijk sociaal overleg opgestart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content