3 miljard extra investeringen: Diependaele presenteert ‘pact met de Vlaming’

Vlaams minister van Financiën, Begroting en Huisvesting Matthias Diependaele op de foto tijdens een plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, woensdag 08 november 2023 in Brussel. | Foto: Dirk Waem (Belga)

Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering is niet zomaar een document of een overeenkomst, het is volgens Vlaams minister-president Matthias Diependaele “een visie voor Vlaanderen, een pact met de Vlaming”. Dat pact mikt volgens Diependaele op een “welvarend en warm” Vlaanderen dat “alle Vlamingen” wil meenemen. De regering belooft 3 miljard euro aan extra investeringen, maar houdt tegelijk vast aan een begrotingsevenwicht in 2027.

“‘Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen’ (de titel van het regeerakkoord, red.) is niet zomaar een slogan, het is een belofte aan iedere Vlaming”, aldus Diependaele.

Een welvarend Vlaanderen is volgens de nieuwe regeringsleider “het fundament” voor alles. Diependaele schuift daarvoor een reeks werven naar voor, gaande van de ambitie om de werkzaamheidsgraad op te krikken tot 80 procent, het ondersteunen van ondernemers door het aanpakken van de regeldrift en het signaal aan investeerders dat Vlaanderen open is om zaken te doen.

Vlaanderen belooft ook haar verantwoordelijkheid te nemen op het vlak van klimaat en energie. “Maar we gaan niet onbezonnen te werk”, voegt Diependaele er meteen aan toe. Zo moeten klimaatbeslissingen telkens afgewogen worden tegenover “de draagkracht van de burgers en de concurrentiekracht van de bedrijven”. Een voorbeeld daarvan is de versoepelde renovatieplicht

Begroting in evenwicht

De regering houdt vast aan een begrotingsevenwicht in 2027. “Een sluitende begroting is de garantie om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen”, aldus Diependaele. Ondanks die strakke begrotingskoers wil de regering zich profileren als investeringsregering met ruim 3 miljard euro aan investeringen, een “historisch bedrag”, dixit Diependaele.

Lees ook: wat betekent het regeerakkoord voor de Vlaamse bedrijven?

Een flink pak van die extra middelen, bijna 1,2 miljard euro, gaat naar welzijn om onder meer te investeren in de wachtelijsten voor personen met een handicap, de jeugdzorg, de ouderenzorg en de kinderopvang.

Duurdere dienstencheques

Om de extra investeringen, en maatregelen zoals de verlaging van de registratierechten, te financieren, rekent de regering-Diependaele op een mix van besparingen en nieuwe inkomsten. Zo gaat de prijs voor dienstencheques bijvoorbeeld omhoog en wordt de fiscale aftrek stopgezet. Ook de premies voor elektrische wagens worden geschrapt en nieuwe elektrische wagens zullen verkeersbelastingen moeten betalen.

De toespraak van Diependaele werd maar één keer onderbroken door applaus. Dat was het moment dat hij zijn voorganger Jan Jambon bedankte voor zijn leiderschap de voorbije vijf jaren. Na afloop van de verklaring was er wel een ruim applaus op de banken van N-VA, Vooruit en CD&V.

Eerder op maandag was er de eedaflegging:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content