136 landen kijken naar de Memorial

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Eerbetoon aan Ivo Van Damme

Morgen, 16 september, vindt de 35ste Memorial Van Damme plaats. Enkele sportjournalisten begonnen in 1977 met de atletiekmeeting in het Koning Boudewijnstadion als eerbetoon aan Ivo Van Damme. De 800- en 1500-meterloper, die op de Olympische Spelen van Montréal in 1976 twee zilveren medailles won en verongelukte eind dat jaar, had tegen sportjournalisten opgemerkt dat het zonde was dat hij altijd naar het buitenland moest voor meetings omdat België die niet had. De Memorial was de laatste acht edities telkens volledig uitverkocht.

De Champions League van de atletiek

“Op dit moment is de Belgacom Memorial Van Damme de belangrijkste eendagsmeeting in de atletiek en de finale van de nieuwe Samsung Diamond League,” zegt medeorganisator Bob Verbeeck, CEO van sportmarketingbureau Golazo. “De Samsung Diamond League is een wereldwijd circuit met de veertien belangrijkste meetings in de wereld. Het is de Champions League van de atletiek. Dankzij deze nieuwe structuur zijn we zeker van topatleten, een goede datum en wereldwijde uitstraling voor onze partners.

Tweeledige structuur

In de loop der jaren werd de Memorial steeds professioneler. In 2002 ontstond een tweeledige structuur. Sportbureau Golazo coördineert de logistiek, sponsoring, vip-pakketten, ticketing en tv-rechten. De Memorial Van Damme vzw, waar Wilfried Meert voorzitter en Bob Verbeeck gedelegeerd bestuurder van is, tekent het sportieve programma uit en haalt elk jaar 250 topatleten naar België. Dit jaar ziet u onder meer Usain Bolt sprinten op de 100 meter en de broers Borlée de 400 meter lopen tegen Oscar ‘Blade Runner’ Pistorius.

4500 vips

In 2011 bedraagt het budget voor de Memorial 4,5 miljoen euro. Opvallend is het grote belang van de vippakketten voor de 4500 gasten en klanten die bedrijven uitnodigen. Het pakket omvat een diner dat dit jaar is gecreëerd door een Koreaanse chef ter ere van het WK atletiek dat zopas in Zuid-Korea werd gehouden. De vips zorgen voor 1,2 miljoen euro aan inkomsten (27 procent), net zoveel als de Memorial uit sponsoring haalt en bijna evenveel als de 1,3 miljoen euro inkomsten uit tickets (29 procent). De tv-rechten zijn met 800.000 euro goed voor 17 procent.

Gratis reizen en slapen

Proftennissers – die meer prijzengeld opstrijken dan atleten – betalen zelf hun hotel- en reiskosten, maar in de atletiek draaien de meetings hiervoor op. Deze kosten zijn samen met uitgaven voor onder meer veiligheid, vipcatering, stadion, podia en tenten goed voor 1,8 miljoen euro aan organisatiekosten (40 procent van de uitgaven). Daarnaast geeft de Memorial 1,5 miljoen euro (33 procent) uit aan aankomstpremies (de winnaar van elke proef krijgt 10.000 dollar), het startgeld (alleen voor de grote namen) en bonussen (voor wereldrecords, bestejaarprestaties…). Advertentiekosten (700.000) en diverse kosten (500.000) maken het uitgavenplaatje volledig.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content